Staš Zgonik

3. 1. 2014  |  Mladina 1  |  Družba

Vozi me ...

Države EU po deležu prebivalcev, ki vsaj nekajkrat na teden za prevoz uporabljajo kolo

Raziskava Eurobarometra o uporabi različnih prevoznih sredstev v urbanih okoljih je pokazala, da so od avtomobilov daleč najbolj odvisni na Cipru, kjer jih vsak dan uporablja kar 85 odstotkov vprašanih, veliko več kot vse druge države članice.

Na drugi strani je Madžarska, kjer avto vsak dan uporablja le četrtina vprašanih. Največ po mestih prehodijo Latvijci in Poljaki, ki so, skupaj z Madžari, tudi najbolj zvesti uporabniki javnega prevoza. Na Cipru javni prevoz tedensko uporablja le desetina vprašanih, vsak dan pa le trije odstotki. Na drugem mestu po neuporabi javnega prevoza pa smo že Slovenci. Vsaj nekajkrat na teden ga uporablja le 20 odstotkov vprašanih. Prav tako v primerjavi z drugimi državami razmeroma malo hodimo in se veliko vozimo z avtomobili. Kar se tiče uporabe kolesa, pa smo v povprečju EU. Vsaj nekajkrat na teden kolo uporablja 36 odstotkov vprašanih. Ne glede na manj ugodne vremenske razmere je kolesarjenje bolj priljubljeno med severnimi državami EU.

Države EU po deležu prebivalcev, ki vsaj nekajkrat na teden za prevoz uporabljajo kolo (v %)

TOP 5
Nizozemska 71
Finska 57
Danska 56
Madžarska 45
Nemčija 44

FLOP 5
Malta 3
Ciper 10
Bolgarija 12
Grčija 12
Španija 14

Vir: Eurobarometer

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.