Veljko Njegovan  |  foto: Miha Fras

3. 1. 2014  |  Mladina 1  |  Kultura  |  Dogodki

Vrhunci domačega podtalja

Ujeli smo odlične nastope zasedb Čao Portorož, TRUS! in Kleemarja

Leto 2013 nam je dalo kar nekaj vse vidnejših domačih glasbenih imen - tudi skupino TRUS!

Leto 2013 nam je dalo kar nekaj vse vidnejših domačih glasbenih imen - tudi skupino TRUS!

V drugi polovici veselega decembra smo se odločili znova pokukati v klube Metelkove mesta, ki so nam ponujali koncerte kar treh vse vidnejših domačih glasbenih imen s pravkar izdanimi novimi ploščami. Tako se je najprej v Gala hali zgodil nastop ljubljanskega kvarteta Čao Portorož, ki nam je predstavil še vročo istoimensko ploščo, že naslednji dan pa smo se odpravili v klub Gromka, kjer sta nas zabavala udarni domači trio TRUS! in prekmurski elektronik Kleemar.

Ljubljančani Čao Portorož so predstavili svoj vroči drugi album, ki so ga (tako kot prvega) naslovili kar po imenu skupine. Mešanica punka, garažnega rocka in močno opaznih vplivov jugoslovanskega novega vala, ki zaznamuje glasbeni izraz te razmeroma mlade zasedbe, se je pretakala iz komada v komad, bend pa je med izvajanjem novih, pa tudi starejših komadov dokazal, da se je v preteklih letih še kako dobro naučil nastopati. Surova rockovska energija, ki jo je četverica ustvarjala na odru, je zelo pozitivno delovala tudi na navdušeno občinstvo, kar je pripeljalo do tega, da so fantje zaigrali skorajda ves repertoar, ki ga premorejo.

Po strnjenem, a solidnem nastopu skupine Čao Portorož smo se naslednji večer odpravili še v klub Gromka, kjer se je zgodil zagon novega koncertnega cikla Indie-Grad Zgoščenka. Spletni portal Indie-Grad, ki je nastal pod okriljem Radia Študent, »upravlja« pa ga Miran Rusjan, vodja neodvisne založbe Moonlee Records, namerava postati stičišče domače neodvisne glasbene produkcije, kar mu tudi uspeva, saj je bilo leto 2013 izjemno plodovito za domače neodvisne glasbene ustvarjalce – dalo nam je kar nekaj odličnih izdelkov in skupin.

Mednje sodi tudi trio TRUS!, ki mu je po lanski izdaji odličnega prvenca First Step uspelo realizirati še en nosilec zvoka, tokrat v sodelovanju s Kleemarjem. TRUS! in Kleemar sta si preprosto razdelila vsak svojo stran LP-plošče, duhovito poimenovane Banana Split, ki je izšla tik pred koncem leta.

Kot je bilo pričakovati, je nastop suvereno odprla zasedba TRUS!. Trio, ki ima izjemnega klaviaturista (in občasnega saksofonista), natančnega in zvedavega bobnarja ter karizmatično basistko in vokalistko Jeleno Rusjan, je predstavil nekaj komadov z nove plošče, medtem pa se je pogosto vračal k materialom s prvenca. Pri tem je seveda izstopala surova, prvinska energija novega vala in punka, ki jo večinoma prispeva Jelena, pa tudi pogosto klaviaturistovo eksperimentiranje z zvočno sliko in igriva ritmika. Vrhunec večera pa je bil gotovo skupen nastop Kleemarja in TRUS!, ki je trajal dva komada, nakar je Kleemar nadaljeval z umirjenim solo nastopom in dokazal, da je elektronski glasbenik svetovnega formata.

Vsi ti nastopi so nas utrdili v prepričanju, da je domače glasbeno podtalje na svojem kreativnem vrhuncu. Upajmo, da bo ta trajal čim dlje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.