Borut Mekina

6. 1. 2014  |  Mladina 1  |  Politika

Skromni japi

Ali Janez Janša, ki ga je policija ovadila zaradi nepremičninskih poslov, še kupuje v Hoferju in letuje v Lepeni?

Zgodovinski zemljiškoknjižni izpisek iz leta 1992, ki smo ga na Mladini dobili od tolminskega okrajnega sodišča. Janša je v Trenti večinoma nezazidljivo zemljišče kupil julija 1992 od Ivana Cudra iz Bovca za 350.000 tolarjev. Revalorizirano na leto 2005 to pomeni 5000 evrov. V tem času je vrednost zemljišča resda zrasla, po oceni Gursa in Dursa na od 11.200 do 18.000 evrov. A tistega leta je Janši uspelo, da ga je podjetju Imos prodal za kar 131.200 evrov.

Zgodovinski zemljiškoknjižni izpisek iz leta 1992, ki smo ga na Mladini dobili od tolminskega okrajnega sodišča. Janša je v Trenti večinoma nezazidljivo zemljišče kupil julija 1992 od Ivana Cudra iz Bovca za 350.000 tolarjev. Revalorizirano na leto 2005 to pomeni 5000 evrov. V tem času je vrednost zemljišča resda zrasla, po oceni Gursa in Dursa na od 11.200 do 18.000 evrov. A tistega leta je Janši uspelo, da ga je podjetju Imos prodal za kar 131.200 evrov.

Konec minulega meseca je POP TV poročala, da je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) na tožilstvo poslal kazensko ovadbo zoper Janšo zaradi njegovih spornih nepremičninskih poslov s podjetjem Imos. Po poročanju televizije naj bi tožilstvo zaradi suma, da je Imos leta 2005 preplačal vrednost Janševih zemljišč v Trenti in mu s tem omogočil premoženjsko korist, verjetno zahtevalo sodno preiskavo, poleg njega naj bi bila ovadena še nekdanji direktor Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar.

Kaznivo dejanje je, kot je znano, policiji naznanila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) po preverjanju izvora premoženja predsednikov parlamentarnih strank v začetku minulega leta. Iz stranke SDS so se odzvali, češ da je Janša zemljišče v Trenti kupil in nato prodal po veliko višji ceni leta 2005, saj so »cene nepremičnin v tem času močno zrasle«.

Pa poglejmo. Na Mladino smo od tolminskega okrajnega sodišča dobili zgodovinski zemljiškoknjižni izpisek iz leta 1992. Iz njega izhaja, da je Janša v Trenti zemljišče kupil julija 1992 od Ivana Cudra iz Bovca za 350.000 tolarjev. Revalorizirano na leto 2005 to pomeni, da je bilo 350 tisoč tolarjev leta 2005 vrednih 5000 evrov. V tem času je vrednost zemljišča resda zrasla, in sicer kar za trikrat. Po cenitvi geodetske in davčne uprave naj bi bila nepremičnina leta 2005 vredna od 11.200 do 18.000 evrov. A tistega leta je Janši uspelo, da ga je podjetju Imos prodal za kar 131.200 evrov, pri čemer je zazidljiva parcela obsegala zgolj 76 kvadratnih metrov. Ob tem, da mu je s podjetjem Imos, s katerim je tedanja Janševa vlada nadpovprečno veliko poslovala, uspelo v nadaljevanju izpeljati še nekaj precej ugodnih preprodaj svojih dveh stanovanj na Neubergerjevi ulici in ulici Komenskega.

Ker Janša zadnje leto ni zaposlen, mora pa s pomočjo izdaje knjig in predavanj vračati visoke kredite, to pomeni tudi, da je danes Janša verjetno najuspešnejši slovenski avtor.

»Vse moje premoženje, če odštejete kredite, je vredno manj kot dvodnevni strošek kakšnega japija v Ljubljani, kot smo videli po raznoraznih zapisih v medijih,« je dejal Janez Janša konec novembra 2011, nekaj dni pred koncem predvolilne kampanje. Tedaj, novembra 2011, je še veljalo, da je Janez Janša skromen, asketski tip voditelja. Tako imenovani lifestyle mediji, namenjeni širšemu občinstvu, so pisali o njegovih nakupih v diskontnih trgovinah. »Ker živi v blokovskem naselju na Mesarski cesti v Ljubljani, ima le streljaj od doma nakupovalni center Hofer. Tam smo ga videli pred kratkim, ko je nakupoval različne stvari, ki so vse po vrsti – poceni,« so recimo poročali žurnalisti iz revije Lea. Janša bi naj bil visoko zakreditiran. »Dokaz za njuno skromnost je že to, da počitnice raje kot na dragih eksotičnih destinacijah preživljata v Lepeni,« smo lahko brali pred volitvami. Tudi njegova poroka naj bi izžarevala takšno etiko: »Nekdanji premier Janez Janša je očitno zelo skromen človek. Za poroko je odštel vsega 10 tisoč evrov (Milan M. Cvikl menda 50 tisoč).«

Danes seveda vemo, da Janša za poroko ni odštel »vsega 10 tisoč evrov«, saj je bilo zgolj poročno darilo ženi Urški Bačovnik, to je bil avtomobil VW Tiguan, vredno več kot 31 tisoč evrov. Kot smo že pisali, je avto junija 2009 plačal Janšev brat, Rajko Janša, z gotovino. Prav tako ni res, da zakonca počitnice raje »kot na dragih eksotičnih destinacijah preživljata v Lepeni«, ampak rada igrata golf v Južnoafriški republiki ali na Mauritiusu, rada obiščeta Švico, Švedsko, Dominikansko republiko in seveda Grčijo. In ravno tako ni res, da Janša kupuje v diskontnih trgovinah. Protikorupcijska komisija je namreč naštete Janševe izlete v tujini zaznala ravno na podlagi dragih nakupov s kreditno kartico na omenjenih destinacijah. In ravno tako ni res, da je Janez Janša visoko zakreditiran.

V stranki SDS minuli mesec zato niso več govorili o skromnosti njihovega predsednika, temveč so omenjali Janševe avtorske honorarje. Ker Janša zadnje leto ni zaposlen, mora pa s pomočjo izdaje knjig in predavanj zaslužiti dovolj, da vrača visoke kredite in vzdržuje svoje razmeroma precej vredno premično in nepremično premoženje, to sicer pomeni tudi, da je Janša verjetno najuspešnejši slovenski avtor.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.