Klemen Košak  |  foto: Uroš Abram

3. 1. 2014  |  Mladina 1  |  Politika

Junaki za jutri

Ker je trg dela vse okrutnejši, so za vzornike obveljali tisti, ki ne računajo več na državo, ampak poskrbijo sami zase

Ko je izgubil status študenta, je diplomirani gozdar Uroš Robič izgubil tudi možnost za delo v stroki. »Jaz lahko preživim, za tiste z družino pa je težko,« pravi o plači smetarja.

Ko je izgubil status študenta, je diplomirani gozdar Uroš Robič izgubil tudi možnost za delo v stroki. »Jaz lahko preživim, za tiste z družino pa je težko,« pravi o plači smetarja.

V sredo, teden pred božičem, je 27-letni Aleš Žganjar sedel v lokalu v središču Ljubljane, pil zeleni čaj z mlekom in razlagal svoje načrte, da bo postal kuhar. »Imam cel kup formalnih in neformalnih izkušenj, pišem spletni blog o kuhanju, sem samozavesten, pridobil si bom nacionalno poklicno kvalifikacijo,« je našteval z zavedanjem, da to ne bo dovolj. Zato bo čez en mesec, ko bo na zavodu za zaposlovanje prijavljen tri mesece in bo izpolnil pogoje za subvencijo, pridobil status samostojnega podjetnika. Tako bo za morebitnega delodajalca cenejši, kot če bi bil pri njem zaposlen. »Če smo se že morali sprijazniti s tem, da se moramo prodati, si moraš vsaj ustvariti neko pogajalsko izhodišče, neke pogoje, pod katerimi se lahko prodaš,« je utemeljil svoje »podjetniške« načrte.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.