Marjan Horvat  |  foto: Iz zasebnega arhiva Simone Levi

3. 1. 2014  |  Mladina 1  |  Svet  |  Intervju

Hočemo špansko družbo, ki bo manj polarizirana na črne in bele, na leve in desne, na bogate in revne. Želimo si torej družbo, v kateri bi ljudje sami odločali o svojem življenju.

Simona Levi: »Sedanje politike bomo brcnili z oblasti«

Prvi obraz španske vstajniške Stranke X

Simona Levi na mitingu pristašev Stranke X.

Simona Levi na mitingu pristašev Stranke X.

Simona Levi, 47-letna Italijanka, ki je v Parizu študirala gledališko igro, že 23 let pa živi v Barceloni, si je v evropskem prostoru ustvarila ime kot igralka, režiserka in direktorica barcelonskega neodvisnega gledališča Conservas, znanega po družbeno angažiranih predstavah. Med njenimi življenjepisnimi podatki najdemo tudi tistega o dolgoletnem zavzemanju za reformo intelektualnega lastništva kulturnih dobrin. Leta 2008 je zato ustanovila X-net, neprofitno organizacijo, ki se zavzema za alternativne modele posredovanja kulture, temelječe na svobodnem dostopu – predvsem na medmrežju – do kulturnih dobrin.

Predvsem pa je, pravi Simona Levi sama zase, dolgoletna aktivistka. Kot (spletna) aktivistka se je vključila v gibanje indignadov, ki je Španijo zajelo pred dvema letoma, lani pa je o njih napisala knjigo Tehnopolitika, internet in r-evolucija. Povod za naš pogovor z njo je bila ustanovitev Stranke X, ki je nastala iz gibanja indignadov, v njej pa je Levijeva promotorka idej, vendar je dejansko – četudi v stranki nočejo izpostavljati posameznikov – prvi obraz stranke, ki je po organiziranosti in načelih unikum v svetu.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.