Marjan Horvat  |  foto: Iz zasebnega arhiva Simone Levi

 |  Mladina 1  |  Svet  |  Intervju

Hočemo špansko družbo, ki bo manj polarizirana na črne in bele, na leve in desne, na bogate in revne. Želimo si torej družbo, v kateri bi ljudje sami odločali o svojem življenju.

Simona Levi: »Sedanje politike bomo brcnili z oblasti«

Prvi obraz španske vstajniške Stranke X

Simona Levi na mitingu pristašev Stranke X.

Simona Levi na mitingu pristašev Stranke X.

Simona Levi, 47-letna Italijanka, ki je v Parizu študirala gledališko igro, že 23 let pa živi v Barceloni, si je v evropskem prostoru ustvarila ime kot igralka, režiserka in direktorica barcelonskega neodvisnega gledališča Conservas, znanega po družbeno angažiranih predstavah. Med njenimi življenjepisnimi podatki najdemo tudi tistega o dolgoletnem zavzemanju za reformo intelektualnega lastništva kulturnih dobrin. Leta 2008 je zato ustanovila X-net, neprofitno organizacijo, ki se zavzema za alternativne modele posredovanja kulture, temelječe na svobodnem dostopu – predvsem na medmrežju – do kulturnih dobrin.

Predvsem pa je, pravi Simona Levi sama zase, dolgoletna aktivistka. Kot (spletna) aktivistka se je vključila v gibanje indignadov, ki je Španijo zajelo pred dvema letoma, lani pa je o njih napisala knjigo Tehnopolitika, internet in r-evolucija. Povod za naš pogovor z njo je bila ustanovitev Stranke X, ki je nastala iz gibanja indignadov, v njej pa je Levijeva promotorka idej, vendar je dejansko – četudi v stranki nočejo izpostavljati posameznikov – prvi obraz stranke, ki je po organiziranosti in načelih unikum v svetu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.