Petja Grafenauer  |  foto: Uroš Abram

3. 1. 2014  |  Mladina 1  |  Kultura

»Zakaj bi bilo sedenje nasproti nekomu tako ganljivo, razen če ni bil temu človeku vnaprej zagotovljen kontekst ’umetnosti’, hkrati pa, skrito, tudi kontekst trženja in kapitala?«

Amelia Jones: Tujka, ki na glas kritizira Marino Abramović

Svetla točka v akademskem svetu umetnostne zgodovine, ki z radikalnimi, osebnimi, premišljenimi in neodvisnimi besedami ter dejanji zareže v pogosto diskriminatorni in spektakelski svet sodobne umetnosti

V ljubljanski Galeriji Škuc je nedavno na povabilo Zavoda Maska in festivala Mesto žensk predavala Amelia Jones, umetnostna zgodovinarka, ki pozornost zbuja tudi zunaj sveta umetnosti. Škuc je pokal po šivih in kar precej poznih obiskovalcev se je moralo gnesti pred vrati, čeprav so s tem motili predavanje.

Amelia Jones, podobno kot drugi, veliko manj zanimivi akademiki, kuratorji in pisci, pripravlja razstave, a te imajo skoraj vedno močan politični podton. Poleg tega piše članke in knjige o umetnosti, vendar z njimi posega tudi v družbeno življenje. Tako je bilo denimo z lanskima knjigama Seeing Differently in Perform Repeat Record: Live Art in History.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.