Igor Mekina

 |  Svet

Dedek Mraz z novimi raketami

Dedek Mraz je ruski vojski prinesel novi radar, nove balistične izstrelke in 'nezmotljive' rakete

Ruski namestnik predsednika vlade je neposredno pred novim letom na Twitterju svojim kolegom iz zveze NATO – in s tem vsaj posredno tudi Sloveniji - poslal nenavadno čestitko: slikal se je skupaj z dedkom Mrazom oziroma Božičkom ter celotno posadko, ki oskrbuje eno od najnovejših ruskih balističnih raket: prav tisto, za katero ruski vojaški strokovnjaki trdijo, da z lahkoto prebije protibalistično obrambo zveze NATO. V sporočilu je bilo zapisano: »Našim prijateljem iz zveze NATO želim srečno novo leto.«

Pravi pomen sporočila ni težko uganiti: ob tem pa so nove balistične rakete ob novih podmornicah, ladjah in letalih samo del novega arzenala, ki ga Rusija vse bolj pospešeno gradi kot odgovor na številne vojaške intervencije zveze NATO in krepitev vojaških sposobnosti severnoatlantske zveze. V zadnjem času sta pozornost med članicami zveze NATO vzbudili predvsem dve novosti ruske vojske. Na prvem mestu gre za raketo zrak-zrak najnovejše generacije, ki poskuša izničiti sposobnost dobrih pilotov, da se s hitrimi manevri izognejo raketam, ki so bile iz drugih letal izstreljene proti njihovim letalom. Nova raketa namreč nima samo infrardečih ali termovizijskih senzorjev, pač pa cilje išče tudi s pomočjo lastnega radarja.

Gre za raketo K-77M, ki jo ruski mediji opisujejo kot »absolutnega ubijalca« zaradi aktivne antene (APAA), ki bistveno povečuje 'vidni kot' rakete. Pri starejših raketah so se lahko piloti izognili zadetku s hitrom manevrom, s katerim so v zadnjem trenutku ušli izven vidnega polja rake. Raketa K-77M pa uporablja sistem, ki je podoben tistemu, ki ga imajo ameriške rakete zemlja-zrak Patriot, v katerem je celotna glava rakete prekrita z velikim številom celic, ki so na zunanji strani prevlečene z materialom, ki prepušča radijske signale. Vsaka od celic zazna samo del odbitega signala iz glave rakete, vendar vse skupaj nato sestavijo celotno sliko, ki raketi K-77M omogoča, da zazna, kam se je umaknil njen cilj ter nato izvrši popravek smeri leta proti cilju. Prav zato je pobeg pred takšno raketo praktično nemogoč.

Omenjena raketa je trenutno najbolj sodobna raketa zrak-zrak, članice zveze NATO pa po poročanju časnika The Diplomat  trenutno nimajo izdelka, ki bi bil podoben omenjenemu orožju. Projektirana je bila v ruskem biroju Detal, serijska proizvodnja pa naj bi se začela leta 2015. Glede na veliko natančnost rakete ruska vojaška industrija računa tudi na uspeh pri prodaji na tujih trgih, predvsem v Indiji, ki je bila že doslej velik kupec ruskih izdelkov.

To ni edina novost iz Rusije. Rusija namreč pospešeno gradi tudi gradi nove radarske postaje in je 2. decembra aktivirala novo radarsko postajo Kolkino. Gre za moderniziran radar 29B6, ki lahko sledi številnim tarčam vse do Danske. Dodaten radar naj bi bil na vhodnih območjih Rusije aktiviran leta 2018. Radar v Kolkinu sestavlja 150 anten in sistemov za transmisijo ter sprejem signalov. Postaja lahko spremlja tako tarče, ki letijo na velikih višinah, kot so na primer balistični izstrelki, pa tudi objekte, ki letijo nizko v zračnem prostoru. Novi radarji so dovolj natančni, da zaznajo letala, ki niso večja od enomotorne cessne in to že takoj po vzletu kjerkoli v Evropi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.