Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

10. 1. 2014  |  Mladina 2  |  Pamflet

Potemkinova vas

Tedenski repertoar vladajoče Pozitivne Slovenije.

Med fotografijami leta je vsekakor prednovoletni poljub med premierko Alenko Bratušek in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Če so slikovne podobe ponavadi le ilustracije k dogodkom, ta razkriva zgodbo že sama po sebi. Potem ko so mediji zadnje pol leta pripovedovali o velikem spopadu znotraj PS, o dobri Alenki in zlem Zoranu, se je zdaj pokazalo, da sta še vedno neločljivi par.

Še zlasti, ko je predsednica vlade pred zbranimi veleposlaniki v enem svojih najostrejših govorov napadla evroposlanca Lojzeta Peterleta. Nazorno je namreč demonstrirala, kako ravna, kadar ima pred seboj antagonista. Pa pred tem občestvo sploh ni vedelo, da ji je Peterle tako animozen. In kaj je storil ta mož? Ga preganjajo kriminalisti, ker je zaslepil državne banke za 100 milijonov, ga obdeluje KPK, ker si je na račun funkcij prilastil sto tisoče evrov? Nič od tega, njegov greh je ta, da je z evropsko ljudsko stranko delil kritično mnenje o stanju v Sloveniji. Tudi ni prvi. Pred četrt stoletja je France Bučar v Strasbourgu rotil evropske voditelje, da naj tedanji Jugoslaviji ne dajejo več novih kreditov, ker da s tem utrjujejo nedemokratični režim. In istega Bučarja danes PS šteje med velike podpornike, sploh, odkar je osebno podprl ustanovitev Jankovićeve stranke pred parlamentarnimi volitvami. Pravica izreči drugačno in kritično mnenje na račun aktualne politike je vendar eden osnovnih postulatov demokracije. No, premierka je Peterletu očitala še neresnost, češ da je prošnjo vladi za podporo pri kandidaturi za generalnega sekretarja Sveta Evrope vložil prepozno. Toda, ali je vlada že pred tem sklepala in javnosti sporočila, koga podpira za to mesto? Nak. Situacija je bila v resnici preprosta: slovenski politik, prvi premier samostojne Slovenije in dvakratni zunanji minister je skušal priti na čelo evropske institucije. Kaj bi vlada oz. Slovenija izgubila, če bi podprla svojega državljana za to funkcijo???

Leta 2014 gledati v Peterletu državnega sovražnika ali izdajalca je nadaljevanje najslabše partijske tradicije oziroma demonstracija politične moči, ki sistematično izloča vse, ki niso pristaši vladajoče koalicije. Medtem ko članom svoje stranke, ki so objekt najresnejših policijskih preiskav (Lozej, Janković, Jakič), odpušča vse.

Na zahtevo ministra Jakiča zdaj tožilci vneto zaslišujejo novinarje, da bi odkrili, katera uradna oseba jim je izdala vest o policijski preiskavi na Jakičevem domu. Zanimivo, na tožilstvu so dali prioriteto efemerni zadevi, kar pomeni, da se je tožilec s svojo ekipo posvetil iskanju »žvižgača«, da skratka je za tožilstvo pomembnejše to delo kot preganjanje gospodarskega kriminala. Preprosto, če daš prednost zadevi Jakič, se pač ne boš mogel istočasno ukvarjati z drugim primerom.

Toda k zadevi Jakič so pristopile tudi osrednje televizije, ki so začele zgledno preiskovati detajle čudežne okvare vladnega falcona v Moskvi, ki je ministra rešila pred blamažo, kot bi bila policijsko pridržanje ob preiskavi na njegovem domu. POP TV je v maniri detektivke razkrila, da je napotek za odpravo napake, ki naj bi se zgodila avionu, objavljen celo na internetu. Imamo torej nesposobno posadko ali ministrsko navodilo, naj avion ostane za en dan v okvari? A zdaj pozor - vodja delegacije je bila Alenka Bratušek osebno. Mar je premierka, ki z vso srditostjo napade Peterleta, zdaj osebno zaščitila svojega sodelavca pred roko policije?

A kaj za vraga je minister Jakič sploh počel v Moskvi? Predsednica vlade je potovala po evropskih velemestih, kjer je predstavljala načrt za prodajo državnih podjetij. In kaj ima s tem obrambni minister? So ga s tem premišljeno umaknili na varno pred policijsko preiskavo? Ko je namreč premierka gostovala v Düsseldorfu, Parizu in Milanu na podobnih konferencah, jo je spremljal finančni minister Uroš Čufer. V Moskvo pa je na predstavitev namesto ministra za finance vzela še včerajšnjega direktorja Zavoda Tivoli!????????????? Vsekakor vprašanje za premierko.

Vestni tožilec bi moral svojo preiskavo vsekakor razširiti na vprašanje, kdo je Jakiču pravočasno prišepnil, da bo objekt preiskave NPU? Obrambni minister je sploh neugodno ogledalo vlade. Medtem ko zaradi slabih plač vojaki množično zapuščajo vojaško službo, ko torej sredstva vojaškega proračuna kopnijo, je on postal prvi turist med ministri, saj za svoje poti porabi celo več od zunanjega ministra; zanj se navzlic pomanjkanju vedno najde dovolj sredstev.

Vladni obisk v Rusiji je imel sicer lepotno napako. Delegacije ni sprejel vladar Kremlja Vladimir Putin. Toda ruski predsednik je tesno povezan z osrednjo slovensko krilatico – korupcijo. Putin je namreč eden prvih borcev proti korupciji v državi, vsaj če sledimo uporabi te besede v njegovih govorih.

Te dni se je izkazalo, da je v Sloveniji 15 mostov v tako kritičnem stanju, da bi jih morali zapreti, še 180 pa jih je v izredno slabem stanju. Toda, kje so ti mostovi locirani? V Ljubljani, v Mariboru ali v kakšnem izmed večjih mest? Ne, posejani so po periferiji, po malih krajih. A ne le to, po obrobnih regijah državna pošta ukinja svoje poslovalnice, ali pa jim skrajšuje obratovanje na dve uri kot denimo v Starem trgu.

Kaj to pomeni za lokalno prebivalstvo? Hud hendikep bivalnega standarda, ki si ga prebivalci osrednji mest najbrž niti ne predstavljajo. V Ljubljani na primer mestna oblast troši milijone za prenove ulic in pločnikov v mestnem središču ter postavlja turistične mostove. Nastaja torej regionalna segregacija, saj vlada ne skrbi za enakomerni gospodarski razvoj vse države. Ljubljana postaja Potemkinova vas Slovenije. Toda temu se ne reče korupcija, za to ni besede, to sploh ni politični problem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.