Klemen Košak

10. 1. 2014  |  Mladina 2  |  Politika

Prihajajo madžarski lovci

Madžarska prevzema varovanje slovenskega zračnega prostora, a s tem najbolj pomaga sebi

Strumna vrsta madžarskih lovcev pripravljena, da brani slovensko nebo

Strumna vrsta madžarskih lovcev pripravljena, da brani slovensko nebo
© Saab Group

Še ta mesec naj bi Roman Jakič in Csaba Hende, slovenski in madžarski obrambni minister, podpisala sporazum, po katerem bo Madžarska od Italije prevzela del nalog varovanja slovenskega zračnega prostora. Zakaj?

Severnoatlantsko zavezništvo se je po napadih s civilnimi letali v Združenih državah Amerike 11. septembra 2001 odločilo, da mora biti vsaka država članica zavarovana pred takšnimi dogodki. Slovenija, ki se je zavezništvu pridružila leta 2004, s pilatusi za to ne more poskrbeti sama in je to nalogo prepustila Italiji, pojasnjuje obramboslovec dr. Erik Kopač. To pomeni, da Italijani občasno preletijo slovenski zračni prostor ter se skupaj s Slovenci usposabljajo v operativnem centru slovenske vojske na Brniku, pravi Kopačeva kolegica na FDV dr. Ljubica Jelušič, ki je bila med letoma 2009 in 2012 obrambna ministrica. Slovenija krije stroške delovanja zračnega operativnega centra, Italija pa druge stroške. »Italija je nalogo opravljala brezhibno in vstop Madžarske ne pomeni nezaupnice italijanskim letalom,« trdi Ljubica Jelušič. Javno je znan zgolj en primer, ko smo Italijane poklicali na pomoč. Oktobra 2011 je v naš zračni prostor priletelo manjše nemško civilno letalo, ki se ni oglašalo na klice slovenskih kontrolorjev, a preden so italijanski lovci prišli do sem, je bilo letalo že nad Hrvaško.

Kecskemet, od koder bodo k nam letela madžarska letala, je od Slovenije oddaljen skoraj toliko kot Stormo di Grosseto v Toskani, od koder so prihajala italijanska letala. Ima pa Madžarska novejše lovce od Italije, poleg tega odslej pri varovanju zračnega prostora ne bomo več odvisni zgolj od ene države, kar bi lahko povzročalo težave, če bi se odnosi med državama ohladili. Gre tudi za simbolno sporočilo, saj je Italija država, ki nas je pred 70 leti okupirala. Letalski polk iz Cervie pri Raveni, ki je sprva varoval naš zračni prostor, se imenuje po junaku fašistične vojske Giuseppeju Cenniju. Vendar, kot so poudarili na spletni strani MMC RTV Slovenija, se eskadrilja madžarskih bojnih letal imenuje »pume«, enako kot se je elitni madžarski letalski polk, ustanovljen spomladi 1944, potem ko je oblast na Madžarskem prevzela nacistična Nemčija. In tudi Madžari so zasedli Prekmurje.

Glavni vzrok za spremembo varovanja slovenskega zračnega prostora je verjetno v tem, da je zavezništvo Madžarski pomagalo poiskati možnost uporabe letal. Madžarska je 14 lovcev gripen švedskega podjetja Saab leta 2001 kupila na leasing za milijardo in 200 milijonov evrov. Šest let pozneje je švedska javna televizija poročala, da se je to zgodilo, ker je avstrijski grof madžarskega rodu Alfons Mens-

dorff-Pouilly med madžarske politike razdelil osem milijonov dolarjev podkupnin. S temi očitki, ki predvsem zaradi izginotja dokumentacije niso bili nikoli do konca razčiščeni, so se okrepili tudi očitki, da madžarska teh letal na potrebuje. S pomočjo Sloveniji, bolje s pomočjo Slovenije, so možnost uporabe zanje našli.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.