Marjan Horvat

10. 1. 2014  |  Mladina 2  |  Politika

Kdo vsiljuje nagrado?

Upravni odbor Prešernovega sklada naj bi mimo strokovne komisije odločil o nagradi za Jožeta Možino

Po poročanju Dnevnika – informacijo smo neodvisno preverili tudi sami – naj bi nagrado Prešernovega sklada letos prejel novinar Jože Možina za dokumentarni film o Pedru Opeki. Tako naj bi sklenil upravni odbor Prešernovega sklada, kar je v nasprotju s pravili za dodelitev Prešernove nagrade, ki narekujejo, da mora upravni odbor upoštevati »odločitve o nagrajencih na podlagi mnenj strokovnih komisij«. Komisija za scensko umetnost je odboru predlagala tri kandidate in zanje spisala tudi mnenja, vendar Jožeta Možine ni med njimi. Po neuradnih podatkih naj bi bil upravnemu odboru Možinov dokumentarec o Pedru Opeki za nagrado sklada predlagal pisatelj Drago Jančar.

Film Jožeta Možine o Pedru Opeki, ki je pomagal sto tisočem malgaških brezdomcev in smetiščarjev do stanovanja, zaposlitve, šol, igrišč in zdravstvene oskrbe, je prejel nekaj nagrad na nekaterih – poznavalci pravijo, da ne ravno uglednih – mednarodnih festivalih v ZDA, Kanadi, Franciji, Italiji in Indoneziji, septembra pa tudi nagrado za najboljši dokumentarec na mednarodnem filmskem festivalu v Džakarti.

A v dokumentarcu o Pedru Opeki je precej obrtniških spodrsljajev in ima vprašljivo umetniško vrednost. Zato je žirija festivala slovenskega filma (Mitja Okorn, Hanka Kastelicová, Demeter Bitenc, Zvezdana Mlakar in Tine Perko) predlani ob njegovi kandidaturi za najboljši dokumentarec leta ugotovila, da Možinov Pedro Opeka »ostaja v številnih segmentih filmskega dela podpovprečen«. Po mnenju žirije to ni film o Pedru Opeki, ampak film o obisku ekipe RTV SLO na Madagaskarju pri Pedru Opeki, saj je avtentičnih situacij iz Opekovega vsakdanjika malo. Opozarjajo tudi, da so »kadri rezani sredi akcije«, da je »dramaturško zgodba neurejena«, »manjka ekspozicija«, »pomembni gradniki, kot so Pedrov intimni svet, pridejo prepozno«, »film ne gradi nobenega zaresnega odnosa, zato tudi ni nikakršnega razvoja lika«, »slika kot suženj caplja za pripovedjo«. Žirija je, ob številnih pripombah, presodila, da gre dejansko za dokumentarec o Možini in njegovem potovanju po Madagaskarju.

V Komisiji za scensko umetnost Prešernovega sklada se za zdaj na dogajanje niso odzvali, saj čakajo, kot je dejala predsednica Nataša Barbara Gračner, na »uradno razglasitev nagrajencev Prešernovega sklada«.

Zanimiva bo torej obrazložitev morebitne nagrade za film Pedro Opeka, dobri prijatelj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.