Veljko Njegovan  |  foto: Anže Kokalj

10. 1. 2014  |  Mladina 2  |  Kultura  |  Dogodki

Zvezdniki naredijo ovinek

Bodo glasbeniki na vrhuncu popularnosti kdaj pogosteje obiskovali naše odre?

Za zdaj najodmevnejši letošnji glasbeni dogodek se je pričel lani: silvestrski elektronski dogodek Nou let me down!, Grad Kodeljevo, Ljubljana.

Za zdaj najodmevnejši letošnji glasbeni dogodek se je pričel lani: silvestrski elektronski dogodek Nou let me down!, Grad Kodeljevo, Ljubljana.

Začetki januarja na koncertnem prizorišču že tradicionalno prinesejo skoraj popolno zatišje, in medtem ko koncertni placi večinoma samevajo in čakajo na kakšne odmevnejše dogodke, se zdi pravi čas za inventuro, za prelet tistega, kar nam je prineslo preteklo leto, in tega, kar se obeta v bližnji prihodnosti.

Dejstvo je, da je bilo minulo leto po koncertni plati izjemno raznovrstno in bogato, a le, če se spomnimo koncertov, ki so jih pripravljali klubi. Težava se pojavi, ko skušamo na prste dveh rok, morda celo ene same, našteti večje koncertne spektakle, saj je Slovenija zaradi narave današnjega glasbenega posla skorajda spregledana s strani velikih koncertnih agentov. Da, pri tem igra pomembno vlogo majhnost slovenskega trga, v zadnjem času pa tudi drugi dejavniki, denimo visoke cene vstopnic za tovrstne dogodke, ki si jih finančno podhranjeno slovensko občinstvo preprosto več ne more privoščiti, hkrati pa tudi bližina večjih in za tuje promotorje zanimivejših mest, kot sta denimo Zagreb ali Dunaj.

Kljub temu se je v lanskem letu v Sloveniji zvrstilo zajetno število kakovostnih koncertov – med drugim smo imeli priložnost doživeti tudi nekaj koncertnih spektaklov, denimo nastop legendarnega Leonarda Cohena, nemške zasedbe Rammstein in kitarskega maga Marka Knopflerja v ljubljanski areni Stožice, pa v Hali Tivoli enkraten koncert starega znanca ljubljanskih odrov Nicka Cava in njegovih The Bad Seeds. Gre za preverjena imena, ki so v preteklosti že obiskala Slovenijo, kar nam pove, da večina domačih promotorjev ni pripravljena tvegati in v naše loge pripeljati tudi kakšne aktualne svetovne glasbene atrakcije.

A k sreči imamo klube, ki skrbijo za razmeroma dobro pokritost vsaj indie rockovskih in različnih elektronskih žanrov, še zlasti dejavni so metelkovski klubi in Center urbane kulture Kino Šiška, ki nam je lani ponudil nastop Petra Hooka (ex Joy Division) s skupino, eksploziven koncert irskih shoegaze povratnikov My Bloody Valentine in psihedelično popotovanje avstralske indie rock atrakcije Tame Impala.

Če smo želeli slišati več velikih glasbenih imen, smo se morali lani seveda odpraviti čez mejo, v bližnjo soseščino, pri čemer je nam najbližja hrvaška prestolnica samo na INmusic festivalu gostila imena, kot so Arctic Monkeys, Bloc Party in Iggy Pop s Stoogesi, za letošnjo izdajo pa so med drugimi tudi že napovedali tri velike zvezdniške zasedbe, The Black Keys, MGMT in Pixies.

In kako bo letos na domačih odrih? Napovedniki trenutno ne naznanjajo obiska kakšnih odmevnejših tujih izvajalcev, res pa je, da je za to še nekoliko prezgodaj. Za zdaj vemo le, da naj bi v začetku februarja Halo Tivoli obiskali progresivni metalci Dream Theater in da nas bo koncertna promotorica Buba konec februarja razveselila z nastopom britanske pevke, kitaristke in multiinštrumentalistke Anne Calvi v Kinu Šiška. Toda za sveža in bolj zveneča imena bo treba spet pokukati čez planke, se junija odpraviti denimo v Trst na Pearl Jam ali v Verono na kanadske alter rockerje Arcade Fire. Ali pa bo treba preprosto počakati, da večina slovenskih koncertnih promotorjev neha živeti v preteklosti in slovenskemu občinstvu vendarle ponudi tudi aktualne popularnoglasbene izvajalce, ki jih posluša ves svet.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.