Eduard Fernández  |  foto: Matjaž Tančič

10. 1. 2014  |  Mladina 2  |  Kultura

»Na začetku sem bil umetnik, ki ni imel ničesar. Takrat je bilo moje telo najcenejši material, ki sem ga lahko uporabil.«

Liu Bolin: »Prikazati želim človeško nepopolnost«

Nevidni človek – kitajski umetnik, ki slika po sebi

Liu Bolin izginja. Izginja v pekinškem Prepovedanem mestu, v milanski operni hiši Scala in na Wall Streetu. Neviden je na umazanih ulicah Pekinga in na elegantnih beneških mostovih. Govorimo o kitajskem umetniku, ki uporablja osupljivo slikarsko tehniko, zaradi katere se, poslikan po vsem telesu in oblačilih, tako rekoč popolnoma zlije s katerimkoli ozadjem.

Bolin se je rodil leta 1973 v provinci Shandong, s »kamuflažno« fotografijo pa se je začel ukvarjati leta 2005 v znak protesta proti uničenju vasi Suo Jia Cun, v kateri je bil mednarodni umetniški tabor. Začuda so ravno zaradi prizadevanj, da bi postal neviden, njegova umetniška dela pritegnila mednarodno pozornost. Po vsem svetu je zaslovel s serijo fotografij Skrivanje v mestu, na katerih je izginjal na najrazličnejših krajih od Milana do Kalifornije. Odtlej njegova dela razstavljajo galerije in muzeji po vsej Evropi in Združenih državah Amerike.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.