Igor Mekina

, 16:45  |  Svet

NSA vgrajuje »elektronske vsadke«

 Z elektronskimi vsadki v elektronsko opremo naj bi bilo okuženih okoli 100.000 računalnikov po sem svetu, tudi v vojskah drugih držav, NSA pa jih nadzoruje s pomočjo radijskih valov

Ameriški New York Times in nemški Spiegel sta danes svet presenetila z informacijo o tem, da ameriška NSA že od leta 2008 uspešno nadzoruje tudi številne s spletom nepovezane računalnike, nizozemski NRC pa je ob tem objavil tudi zemljevid, ki kaže, kje se takšni računalniki nahajajo. Računalniki z NSA komunicirajo ob pomoči posebnih elektronskih vezij, ki so vgrajena v same računalniške dele, ki nato s pomočjo radijskih valov – precej stare tehnologije - »vzpostavljajo stik« z vohunskimi centri NSA.

Na geografski karto sveta je lepo razvidno, kje naj bi se nahajali računalniki z vgrajeno vohunsko opremo ter kateri centri NSA naj bi jih nadzorovali preko radijskih oddajnikov. ZDA očitno posebej ne zanima le Avstralija, ostali del sveta pa je lepo »pokrit« z na obveščevalne kanale priklopljenimi napravami. Gre kar za okoli 100.000 računalnikov z »elektronskimi vsadki«, ob tem pa jih nadzoruje še okoli 20 vohunskih programov. Zemljevid sveta z temi podatki je sicer deloma (kjer so napisane države in vohunski centri) prekrit s črno barvo, tako da ni mogoče videti, ali so takšni računalniki tudi v Sloveniji, kar je možno (vsaj sodeč po rumenih oznakah na zemljevidu v tem delu sveta), zagotovo pa so v naši soseščini – na Dunaju, v Zagrebu, Tirani, Prištini in številnih drugih evropskih mestih.

Tarče tovrstnega nadzora so tudi kitajske in ruske oborožene sile, ki naj bi imele v svojih sistemih prav takšne računalnike z ameriškimi vsadki. To pojasnjuje tudi potrebo ZDA, da svoja veleposlaništva uporabljajo kot nekakšne telekomunikacijske vohunske centre. NSA po poročanju NYT to vrsto vohunjenja opredeljuje kot metodo »aktivne obrambe« zoper kibernetske napade tujih sil, a je na področju kiber orodij izredno majhna razlika med obrambnimi in napadalnimi. Dokumenti NSA dokazujejo, da agencija tehnologijo, ki temelji na prikritih kanalih radijskih valov, uporablja že od leta 2008. Signal lahko oddajajo deli strojne opreme, kot so npr. majhni čipi, USB kartice ali celo kabli. Signal včasih prestrezajo s pomočjo sprejemnih postaj velikosti kovčkov, od oddajnika pa so lahko oddaljeni tudi več kilometrov. Analitiki NSA imajo na voljo celo dolg »seznam« naprav, ki jih je mogoče spremeniti ali jim dodati elektronska vezja, tako da pričnejo »sodelovati« z NSA. Nemški Spiegel je objavil takšen 50 strani dolg seznam naprav. Del vohunske opreme je tudi program pod imenom ANT.

Zraven je celo cenik te »nakupovalne liste«, iz katere je razvidno, da stanejo nekateri posegi samo nekaj dolarjev ali so celo skoraj zastonj, najdražji pa stanejo celo okoli 250.000 dolarjev. »V najbolj pogostih primerih mora strojno opremo za emitiranje radijskih signalov vgraditi vohun, izdelovalec ali pa nevede sam uporabnik,« piše New York Times. ZDA te tehnologije, ki se uporablja znotraj programa »Quantum« sicer naj ne bi uporabljale znotraj ZDA, pač pa izven njenih meja.

Predsednik ZDA Barack Obama naj bi v petek sporočil, katera priporočila posebnega odbora, ki preiskuje prisluškovanje ameriških obveščevalnih agencij, naj bi v kratkem sprejel. Strokovnjaki naj bi predlagali prepoved izkoriščanja varnostnih »lukenj« v elektronskih napravah s strani obveščevalcev, razen v najbolj skrajnih primerih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.