Igor Mekina

 |  Svet

Obveščevalci ZDA: Smrt Snowdnu!

Patologija ameriških obveščevalnih služb: Pogovori z visokimi člani NSA in Pentagona razkrivajo, da v visokih krogih neprestano fantazirajo, kako ubiti razvpitega ameriškega žvižgača

Ameriška obveščevalna skupnost si ob vseh škandalih s prisluškovanjem najbolj od vsega želi Edwarda Snowdna. Mrtvega. Prav zato celo ameriški mediji sklepajo, da tej obveščevalni skupnosti ni mogoče zaupati 'samonadzora' ter da tistim, ki v vrhu organizacije tako odkrito fantazirajo o uboju Edwarda Snowdna, preprosto ni mogoče zaupati. Zato je tudi povsem neverjetno, da bi takšne tajne službe, v katerih tako odkrito razmišljajo o uboju žvižgača, čigar edini greh je bilo razkritje nezakonitosti globalnih razsežnosti, lahko na objektiven in nepristranski način same odločale življenju in smrti ljudi.

Že v preteklosti se je nekdanji direktor CIA in NSA Michael Hayden šalil, ko je govoril o tem, kako zelo rad bi dal ime Edwarda Snowdena na seznam za uboje, istočasno pa je izražal mnenje, da bi NSA morala imeti svojo vlogo tudi pri določanju, kdo naj postane tarča ubojev. Teh izjav pa očitno ni mogoče odpraviti le z oceno, da gre za neokusne šale, saj Hayden ni edini, ki izraža takšne ocene. Najprej je nameč že pred časom novinar Steven Levy obiskal Fort Meade, sedež NSA in več kot dve uri intervjuval različne visoke uslužbence NSA, ki so vsi izražali zelo podobna stališča, sedaj pa je tudi Benny Johnson s portala BuzzFeed uspel pridobiti še več komentarjev članov obveščevalne skupnosti v ZDA. Vsi so svoje izjave podali 'on the record', torej v mikrofon, istočasno pa so želeli ostati anonimni. Njihove izjave so zelo zanimive.

»V svetu, kjer ne bi bilo prepovedano ubijati Američanov, bi ga osebno ubil. Veliko ljudi deli to mnenje,« je dejal eden od analitikov NSA za BuzzFeed. »Zelo bi si želel poslati kroglo v njegovo glavo. Sicer ne uživam ob jemanju človeških življenj, ko moram to delati v uniformi, toda on je vendarle edini takšen in največji izdajalec v ameriški zgodovini,« je dejal visok častnik v Pentagonu. »Njegovo ime se tukaj omenja vsak dan. Večina tistih, s katerimi se tukaj pogovarjam, pravi, da bi mu morali soditi in ga obesiti, oziroma da bi ga morali samo obesiti in pozabiti na sojenje,« ocenjuje eden od pogodbenikov v varnostnem sektorju. Nato razkriva svoje najbolj skrite fantazije.

»Če bi imel priložnost, potem bi to končal zelo na hitro. Morda bi se kakor po naključju sprehajal po ulicah Moskve, se vračal z nakupa potrebščin. Odšel bi proti svojemu stanovanju, kjer bi ga na poti kot po naključju dregnil mimoidoči. Ničesar ne bi vedel, dokler se ne bi počutil nekoliko omotičnega in bi pomislil, da je to morda zaradi kakšnega parazita v lokalni vodi. Domov bi odšel povsem brez sumov in naslednji dan bi izvedeli, da je umrl pod tušem,« razlaga obrambni pogodbenik.

Te izjave so še posebej pomembne zato, ker so visoki uradniki NSA že večkrat zatrjevali, da bi bile v primeru kakršnihkoli zlorab med obveščevalci na njihovih vratih takoj tožilci in kongresniki in da bi bile »te vrste daljše kot pred vhodom v Disneyland«. Kljub temu pa za zidovi obveščevalnih agencij obveščevalci vsak dan sanjarijo o tem, kako bi ubili Edwarda Snowdna, kljub zakonom, ki takšno postopanje proti Edwardu Snowdenu absolutno prepovedujejo. Snowden sicer na neznani lokaciji in najverjetneje pod zaščito ruske FSB uživa politični azil, zato takšen razvoj dogodkov ni verjeten, vendar cela vrsta izvensodnih ubojev političnih nasprotnikov ZDA v tujini, za katere so odgovorne ameriške tajne službe, ne izključuje možnosti, da se kaj takšnega ne bi moglo ponoviti tudi v tem primeru.

Še posebej zaradi velikanske škode, ki je z razkritjem Edwarda Snowdena nastala ZDA po obelodanjenju zelo spornih tehnik vsesplošnega množičnega prisluškovanja in shranjevanja podatkov. Zadnje razkritje na primer kaže, da NSA vsak dan zbere okoli 200 milijonov SMS sporočil, ki se vsak dan pošljejo z mobilnih telefonov. Gre za program Dishfire, dodatni programi nato omogočajo NSA, da preiskuje vsebino SMS sporočil po ključnih besedah. Operater mobilne telefonije Vodafone je že izrazil svoje ogorčenje nad dejstvom, da se brez sodnih nalogov anonimno preiskujejo vsebine vseh SMS sporočili njihovih klientov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.