Igor Mekina

 |  Svet

Tehnologija zatiranja upora

Sporočilo pomeni, da policija po novem ve, kdo oziroma kateri telefon določenega lastnika se nahaja na mestu demonstracij

Med demonstracijami v Kijevu so bili trije ljudje ubiti, policija pa proti demonstrantom vse bolj uporablja novo tehnologijo – sledenje in grožnje vsem, ki se udeležujejo protestov. »Dragi naročnik, registrirani ste kot udeleženec množičnih neredov.« To je sporočilo, ki so ga na ulicah Kijeva dobili vsi demonstranti, ki so prišli na proteste zoper ukrajinsko oblast. Gre za morda najbolj orwellovsko sporočilo, ki si ga je mogoče zamisliti. Ukrajinske demonstracije so se namreč v zadnjih dnevih zaostrile, v spopadih s policijo pa so bili trije demonstranti danes celo ubiti.

Oblast obtožuje opozicijo, da želi v državi izvesti prevrat, opozicija pa obtožuje oblast, da uporablja avtoritarne metode pri dušitvi demonstracij zoper vodstvo Ukrajine, ki je zavrnilo podpis sporazuma o pridružitvi EU in raje ostalo v carinski uniji z Rusijo. Sodobna tehnologija je doslej sicer že večkrat pomagala pri organiziranju protestov in demonstracij in celo pravih revolucij. Primerov je veliko: sporočila na Facebooku in Twiterju ter SMS sporočila so v času arabske pomladi vzdignila na noge množice v Tuniziji, Egiptu, Libiji, Siriji, Iranu in še kje, protesti zoper varčevanje in gibanje Okupirajmo Wall Street pa so bili na zelo podoben način organizirani tudi v Evropi in ZDA. In tudi v Rusiji. In jasno, v Sloveniji. Vendar se tehnologija v Ukrajini danes uporablja povsem drugače.

Takoj zatem, ko je ukrajinski parlament sprejel ostrejše ukrepe za onemogočanje demonstracij, ki so se včeraj sicer spontano ali ob pomoči spontano organiziranih navijaških skupin sprevrgle v hudo nasilje, je policija vsem, ki so se zgolj približali Trgu neodvisnosti v Kijevu, na katerem potekajo nezakonite demonstracije, poslale grozeče sporočilo. Njegov namen je jasen: prestrašiti ljudi, saj sporočilo pomeni, da policija po novem ve, kdo (oziroma kateri telefon določenega lastnika) se nahaja na mestu demonstracij. Če je tehnologija na drugih demonstracijah služila uporništvu, je v tem primeru uporabljena zoper ljudi in zato, da bi pomagala ustvarjati poslušne podložnike.

Bazne postaje mobilne telefonije namreč zaznajo oddaljenost telefona in lahko (ob poznavanju različne jakosti signala na več baznih postajah) služijo pri določitvi položaja, na katerem se nahaja določeni mobilni telefon. V nevarnosti zaradi policijske represije, zasledovanja, dokumentiranja gibanja in morebitnih kazenskih obtožb pa ob tem niso samo tisti, ki so na demonstracijah nasilni, pač pa tudi tisti, ki se nahajajo samo blizu takšnih incidentov. Demonstracije v Kijevu so sicer že zelo dolgotrajne, toda vse več je znakov, da ima oblast v tem primeru več adutov v svojih rokah.

Ob veliki finančni pomoči Rusije in novi zakonodaji, ki dovoljuje uporabo kemičnih sredstev in vodnih topov, so demonstranti vedno bolj prepuščeni samim sebi. To je bilo opazno tudi dan pred včerajšnjim najbolj nasilnim izbruhom nezadovoljstva, zaradi katerega je bilo zažganih več vozil, ko so opozicijski veljaki po koncu demonstracij odšli na pogovore z ukrajinskim predsednikom Viktorjem Janukovičem. »Vsi imajo stalne dohodke in topel kraj kamor lahko gredo, za razliko od nas,« je eden od demonstrantov kritiziral opozicijo. Demonstranti si sicer pomagajo z raznimi domislicami, med katerimi je najbolj zabavna zagotovo srednjeveški katapult, s katerim na policijo izstreljujejo različne projektile.

Uporaba SMS groženj je zato samo en primer tega, kako nevarna je lahko tehnologija v rokah države. Nedavno je oblast v Turčiji demonstrantom zagrozila preko Twitterja in Ukrajina je samo nov primer podobnega prijema. Kitajska in Iran ter še nekatere druge države pa so že desetletja znane po blokiranju spletnih naslovov z neprimerno vsebino. Sodobna tehnologija zato po eni strani praviloma res služi osvobajanju, toda lahko je tudi dvorezen meč in to kaže tudi najnovejši primer iz Ukrajine.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.