Bi-ko–fe

V Portretu pišete, da najemniki lokala Bi-ko-fe, Jure, Peter in Stojan, s svojim delovanjem ustvarjajo prostor, ki opravlja funkcijo kavarne pa tudi kulturne hiše za ustvarjalni del mlajše generacije. Odlično! S tem se sosedje lahko strinjamo, v kolikor je mišljeno na delovanje lokala v času, ko ni koncertov in hrupne glasbe. In takšnega ga pozdravljamo.

Trdite, da je medtem postal lokal ena glavnih postojank domačih ustvarjalcev elektronske glasbe. Sosedje lahko potrdimo, da se je prav gotovo zvrstilo že več kot 110 didžejev in je bilo nedvomno že več kot 50 koncertov na naši stezi. Vsekakor več kot tri krat na teden. Odlično! Fantje so sposobni.

A glej ga vraga! Brez trpljenja in težav ne gre. Pišete o konfliktu s sosedi, zaradi katerega fantom, kot pravi urednica kulture, »zadnja tri leta niso bila le rožnata«, čeprav se držijo omejitev in predpisov. To pa že ni odlično!

Dve leti in več smo sosedje dobrohotno opozarjali Jureta, Petra in Stojana, da v dobro sosedskih odnosov zmanjšajo jakost svojih zvočnikov, saj v lastnih stanovanjih ob zaprtih oknih ne moremo poslušati glasbe po svojem srcu, se pogovarjati ali gostiti svoje družine in prijateljev, bognedaj gledati TV poročila. Opozarjali smo jih, da se prekomerna glasnost v okolici lokala po prireditvah dogaja še pozno v noč, nemalokrat z vpitjem in zabavami, tudi v zaprtem lokalu. Prosili smo jih naj poskrbijo za red in čistočo (potočki in smrad urina, razbita steklenina, cigaretni ogorki…) Tu živijo družine s šoloobveznimi otroki, invalidi, bolni in starejši ljudje, študenti, ki ne morejo študirati in zaposleni, ki živčni in brez počitka odhajajo na svoja delovna mesta pa trpeče živali, ki jih je v okolici kar nekaj. Nekateri so obupali in se odselili. Saj sami veste, da prekomeren hrup škoduje zdravju.

Pa mislite, da smo bili uslišani? Na krilih svojih podpornikov, ki, tu moram biti namerno ciničen, »komentirajo in ustvarjajo najbolj kakovostno kulturno ponudbo v tem prostoru«, so mladeniči, »ki so iz lokala naredili kulturno hišo«, spustili z vajeti vse registre in šli preko vseh meja, celo umiranje sosede jim ni prišlo do srca. Je to morda odlično? Za nas sosede je žalostno.

Sodu potrpljenja so izbili dno in sosedje smo uspešno klicali na pomoč policijo in inšpekcijo, ki je opravila ogled. Zbrali smo se, sestavili peticijo, jo poslali na vse odgovorne naslove in bili pri županu.

Mogoče pa medtem fantje spoznajo, da Židovska steza ne omogoča vseh njihovih organizatorskih sposobnosti in moteči del preselijo drugam, kot so že, pravite, uspešno naredili za Novo leto, saj tu živimo ljudje, ki si želimo človeka vrednega prebivanja v svojih stanovanjih.

Ne s pogromom, pač pa s pomočjo demokratičnih zakonov in pravne države si želimo povrniti pravico do dostojnega, dostojanstvenega in, morda ne boste verjeli, tudi kulturnega življenja.

V imenu sosedov Bi-ko-feja,

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.