Juhu, maščobe!

Spoštovani!

Radi bi vas opozorili, da so podatki Zveze potrošnikov Slovenije za naš izdelek (mini masleni rogljički), ki ste jih navedli v prispevku Juhu, maščobe!, napačni. Leta 2009 smo za lastne potrebe in na zahtevo enega od naših nemških trgovinskih partnerjev izvedli analizo istega izdelka. Analizo so opravili na Institutu dr. Rothe GMBH, rezultati pa so pokazali, da je bila vsebnost transmaščobnih kislin v mini maslenih rogljičkih Pekarne Pečjak 1,8 g/100 g maščob (in ne 7 g/100 g maščob kot po podatkih Zveze potrošnikov Slovenije), kar pomeni v izdelku 0,4 g/100 g izdelka. Od leta 2007 do leta 2009 na izdelku nismo izvedli takih izboljšav, ki bi spremenile vsebnost transmaščobnih kislin.

Naše podjetje je prvo v Sloveniji (in že pred letom 2007, kolikor so stari podatki, ki jih navajate) začelo v svojih izdelkih uporabljati margarine, v katerih je manj kot 1 % transmaščobnih kislin. Iz tega dodatno izhaja, da podatki, ki jih povzemate po Zvezi potrošnikov Slovenije, o vsebnosti transmaščobnih kislin v našem izdelku niso točni.

Naš izdelek, mini masleni rogljički, torej tudi ne spada v skupino izdelkov, ki so v prispevku navedeni kot primeri živil, ki bi bili na Danskem prepovedani. Standardi v naši proizvodnji so nasploh precej strožji od zakonodaje, poleg tega ustrezajo predpisom v drugih državah članicah EU, saj so mnoge med njimi že naši ustaljeni trgi. Izdelke redno testiramo v zunanjih laboratorijih in v svojem razvojnem laboratoriju, ki je eden od najbolje opremljenih v slovenski živilski industriji. Za te potrebe imamo zaposlenih tudi več tehnologov. Zato so naši izdelki iz tehnoloških in zdravstvenih vidikov izjemno dovršeni, proizvedeni in označeni so po predpisih in po naših internih strožjih standardih ter po kakovosti (tehnološki, zdravstveni, senzorični) spadajo v vrh evropske proizvodnje.

V prihodnje nas bo veselilo, če boste podatke, ki se nanašajo na naše podjetje, naše zaposlene in naše izdelke, preverili pri nas. Za vse dodatne informacije smo vam na voljo.

Lep pozdrav!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.