MLADINA

Rehn: Dobro bi bilo, če bi slovenski liberalci združili sile

Eden od krmarjev volilnega dvojca evropskih liberalcev Olli Rehn je v pogovoru za STA pozdravil Pozitivno Slovenijo v družini tretje najmočnejše evropske politične sile in idejo o združitvi slovenskih liberalnih strank v enotno listo, govoril je o svojem zanimanju za visoke položaje v EU ter komentiral kritike trojke in zategovanja pasu.

Slovenci Rehna poznajo predvsem kot bivšega komisarja za širitev, ki je pomagal reševati spor o slovensko-hrvaški meji, ter kot aktualnega komisarja za gospodarske in denarne zadeve, ki bdi nad izvajanjem strukturnih reform in uresničevanjem fiskalnih ciljev.

A Finec je od sobote skupaj z bivšim predsednikom belgijske vlade Guyjem Verhofstadtom uradno član dvojca, ki bo vodil volilno kampanjo tretje najmočnejše evropske politične sile - Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo - Alde. Verhofstadt je njihov kandidat za predsednika Evropske komisije, Rehn pa kandidat za druge visoke položaje v EU.

Rehn kot dober nogometaš svoja sporočila pogosto začini z nogometnimi metaforami. V soboto pa je uporabil novo športno prispodobo, ko se je ob podaji na volilno vožnjo pošalil na račun pregovorne finske redkobesednosti in v zameno obljubil učinkovitost kot finski voznik formule 1 Kimi Räikkönen, ki »najhitreje in najvarneje pripelje svoj avto nedotaknjen do cilja«.

Člana politične skupine Alde v Evropskem parlamentu sta v tem mandatu Jelko Kacin iz LDS in Ivo Vajgl iz Zaresa, pred nekaj dnevi pa se je za pridružitev evropskim liberalcem odločila tudi Pozitivna Slovenija (PS), ki naj bi uradno članica postala do majskih volitev.

Rehn je v soboto v pogovoru z STA »toplo pozdravil Pozitivno Slovenijo v Zavezništvu liberalcev in demokratov za Evropo«. »V minulih letih sem zelo tesno in intenzivno sodeloval s Slovenijo in zelo vesel sem, da imamo sedaj v Alde močan slovenski element,« je dejal ter ocenil, da se PS dobro ujema z Alde in da obstaja v Sloveniji zelo močna liberalna tradicija.

Finec je tudi naklonjen ideji, da bi se slovenske liberalne stranke združile in na evropskih volitvah nastopile z enotno listo. »Z Guyjem Verhofstadtom želiva biti zgled združevanja sil, tako da verjamem, da bi bilo tudi v nacionalnem kontekstu, konkretno v kontekstu Slovenije, zelo dobro združiti sile in imeti močno liberalno prisotnost v Evropskem parlamentu,« je menil.

Rehn je sicer eden osmih evropskih komisarjev, ki prihajajo iz liberalnih vrst. Med njimi je tudi komisar iz Slovenije Janez Potočnik, ki po neuradnih bruseljskih informacijah ne namerava kandidirati na evropskih volitvah, čeprav se je pred časom omenjala možnost, da bi utegnil nastopiti na listi PS. Uradno sicer Potočnik svoje odločitve še ni sporočil.

Na vprašanje, ali meni, da bi bilo dobro, če bi se več komisarjev iz liberalnih vrst, na primer tudi Potočnik, odločilo za kandidaturo na evropskih volitvah, je Rehn odgovoril: »Svojemu zelo dobremu prijatelju Janezu Potočniku ne bom dajal nobenih nasvetov. Še naprej bom sodeloval z njim v komisiji in, verjamem, tudi v prihodnje v evropskem kontekstu.«

V odgovoru na vprašanje, kateri konkretni visoki položaj v EU ga zanima, pa je Finec najprej poudaril, da je njegova glavna prednostna naloga odločna kampanja za evropske liberalce, česar se veseli, saj v zadnjih desetih letih kot komisar ni sodeloval v politični kampanji. »Moj glavni cilj je močan vpliv liberalcev v naslednjem Evropskem parlamentu in v EU,« je izpostavil.

A ob tem dodaja, da ga zanima nadaljnje delo na področju evropske ekonomske ali zunanje politike. Prevedeno v bolj oprijemljive besede, to sta položaj visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU, ki ga sedaj zaseda Britanka Catherine Ashton, in vodilni položaj v območju evra.

Predsednik stranke evropskih liberalcev Graham Watson je v soboto na volilnem sestanku poudaril, da je Alde »edina prepričljiva alternativa« za evropske volivce, češ da recepti najmočnejše evropske politične sile, desnosredinske Evropske ljudske stranke, očitno ne delujejo, druga najmočnejša stranka, evropski socialdemokrati, pa nima prepričljive in jasne vizije.

Na vprašanje, v čem so evropski liberalci prepričljivejši, Rehn odgovarja: »Evropski liberalci si prizadevamo za krepitev gospodarskega okrevanja in za delovna mesta. Verjamemo, da imamo prepričljiv recept za to: dokončanje enotnega trga, krepitev zasebnih in javnih investicij, prizadevanje za zeleno rast in za močnejšo e-trgovino, kjer je še veliko potenciala, in boj proti brezposelnosti mladih (...) To je naš volilni manifest.«

Velik izziv pred evropskimi volitvami je utrujenost Evropejcev od institucij EU, zaradi katere preti nova rekordno nizka udeležba in vzpon populistov. Odklonilen odnos Evropejcev do institucij EU je močno okrepilo zategovanje pasu v krizi, ki ga pooseblja trojka, katere del je tudi Evropska komisija, torej tudi Rehn kot komisar za gospodarske in denarne zadeve.

Finec na kritike trojke in politike zategovanja pasu odgovarja, da pristop, ki so ga ubrali, ko sta se Evropa in evro pred štirimi leti soočila z zelo resno grožnjo, deluje. »Evropsko gospodarstvo okreva, tudi v državah, ki so se prej soočale s težavami. Zdaj je izziv okrepiti okrevanje in ustvariti delovna mesta, še posebej za mlade v Evropi,« je sklenil Rehn.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."