Igor Mekina

 |  Politika

Gerhard Schröder na muhi NSA

NSA naj bi nekdanjemu nemškemu kanclerju prisluškovala zaradi bojazni, da bi zaradi nasprotij med zavezniki pred intervencijo v Iraku NATO lahko razpadel

»ZDA nimajo nikakršnega spoštovanja do lojalnega zaveznika in do suverenosti naše države,« je dejal Gerhard Schröder

»ZDA nimajo nikakršnega spoštovanja do lojalnega zaveznika in do suverenosti naše države,« je dejal Gerhard Schröder (desno).
© Getty Images

Kot kaže najnovejše poročilo časnika Süddeutsche Zeitung, ki je skupaj s postajo NDR objavil nov prispevek na podlagi razkritij žvižgača Edwarda Snowdna, so ameriške oblasti že od leta 2002 prisluškovale tudi osebnemu telefonu nemškega kanclerja Gerharda Schröderja. Že pred tem je bilo objavljeno, da je ameriška NSA med drugimi prisluškovala tudi sedanji kanclerki Angeli Merkel. Podatek o prisluškovanju Schröderju pa kaže, da je ameriško administracijo zelo zanimalo, kaj se dogaja v vrhu nemške politike že pred napadom na Irak.

Socialdemokrat, ki je v dveh mandatih vodil Nemčijo, se je na seznamu prisluškovanih voditeljev znašel pod številko 388. V administraciji ZDA pod vodstvom nekdanjega ameriškega predsednika Georga Busha mlajšega je bilo ameriške politike namreč strah, da bi zaradi odločitve o napadu na Irak brez avtorizacije OZN in nemškemu nasprotovanju temu koraku NATO lahko razpadel. »Imeli smo svoje razloge, da mislimo, da Schröder ne prispeva k uspehu zavezništva,« navaja nemški časnik osebo, ki je neposredno spremljala prisluškovanje. Gerhard Schröder se je na razkritje že odzval. »V tistem času nikoli ne bi pomislil, da mi prisluškujejo, danes pa me to ne preseneča več,« je dejal Schröder. »ZDA nimajo nikakršnega spoštovanja do lojalnega zaveznika in do suverenosti naše države,« je Schröder po poročanju Süddeutsche Zeitunga dejal za nemški časnik Bild. Nekdanji nemški kancler se je v zvezi s prisluškovanjem doslej odzival bolj umirjeno, tokrat pa je dejal, da so šli Američani odločno predaleč.

Začudenje je izrazil tudi nekdanji Schröderjev tiskovni predstavnik Béla Anda, ki je na Twitterju sporočil, da nekdanji nemški kancler sploh ni imel svojega telefona, pač pa jih je menjaval. Po nekaterih informacijah naj bi National SIGINT, oddelek za prisluškovanje elektronskih komunikacij ameriške obveščevalne službe, prisluškoval tudi nekdanjemu zunanjemu ministru Nemčije Joschki Fischerju. Američane je zanimalo, ali Nemčija obrača hrbet ZDA in ali poskuša vplivati na odločitve Varnostnega sveta OZN v zvezi z Irakom, ki so ga ZDA nato skupaj s koalicijo voljnih napadle v nasprotju z mednarodnim pravom in na podlagi lažnih trditev. Nemški sogovorniki iz vrst nemške tajne službe BND so za nemške medije povedali, da so iz svojih pogovorov z ameriškimi kolegi ugotovili, da imajo le-ti natančne podatke o politiki Berlina, ki jih je bilo mogoče zbrati samo z vohunjenjem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.