Borut Mekina

 |  Mladina 6  |  Politika

Nagrajeni nepotizem

Sporno imenovanje direktorja Plinovodov

Dolgoletni Direktor Plinovodov Marjan Eberlinc novembra 2012 ob podpisu »dokumenta o vlaganju« v Južni tok

Dolgoletni Direktor Plinovodov Marjan Eberlinc novembra 2012 ob podpisu »dokumenta o vlaganju« v Južni tok

Državna družba Plinovodi je v zadnjih dveh letih postala družinsko podjetje strankarskih veljakov iz SDS. Za začetek je Marjan Eberlinc, direktor državnega podjetja Plinovodi, d. o. o., v družbi zaposlil Tadeja Tanka, sina predsednika poslanske skupine SDS Jožeta Tanka, nato še Niko Janša, hčerko predsednika SDS Janeza Janše. Potem so v stranki Eberlincu uslugo vrnili in njegovega sina zaposlili v Holdingu Slovenskih elektrarn (HSE), postal je pomočnik izvršnega direktorja, lani pa so nadzorniki pod vodstvom Boštjana Napasta za drugo članico uprave v podjetju Plinovodi imenovali še nekdanjo vodjo financ v stranki SDS Sarah Jezernik; v Plinovodih je postala pristojna za vse ekonomske in finančne zadeve.

Največjo skrb zbuja dejstvo, da pri tem prvega nadzornika Napasta in generalnega direktorja Eberlinca niso motile niti ugotovitve nadzornih institucij. Protikorupcijska komisija je recimo lani ugotovila, da zaposlitev Tadeja Tanka in Nike Janša »ustreza opredelitvi korupcije«, Eberlinc pa je na zagovoru pred senatom komisije kar priznal, da je šlo v obeh primerih za »vplivanje«, kar je upravičil z utemeljitvijo, da je podjetje življenjsko odvisno od odločitev oblasti, ki jo je tedaj imel v rokah premier Janša. Ko se je primera lotila še delovna inšpekcija in ugotovila, da sta bila oba zaposlena nezakonito, pa je Eberlinc – namesto da bi razpis ponovil – raje spremenil interne akte.

Vse omenjene sporne zaposlitve so za družbo, ki ima več kot 50 milijonov evrov letnih prihodkov sicer nepomembne, skrb zbuja predvsem vzorec obnašanja. Plinovodi so podjetje, ki bo sodelovalo pri gradnji Južnega toka, torej pri enem največjih infrastrukturnih projektov v državi. To pa je verjetno tudi glavni razlog, zakaj je minuli teden nadzorni svet pod Napastovim vodstvom Eberlincu podelil nov, petletni mandat.

Tudi ta korak sicer ni bil izpeljan po pravilih odgovornega upravljanja premoženja države. Eberlincu so mandat podaljšali po hitrem postopku, saj mu dejansko poteče šele aprila, in to so storili odhajajoči nadzorniki, ki jih bo morala vlada deloma zamenjati zaradi uveljavitve novega energetskega zakona. Razpis za to delovno mesto, ki je bil objavljen samo teden dni, pa je bil seveda povsem očitno prirejen za Eberlinca – med drugim so nadzorniki iskali direktorja z univerzitetno izobrazbo strojne smeri ...

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.