Grega Repovž

Grega Repovž

 |  Mladina 7  |  Uvodnik

Minister ostaja?

Vladi je treba čestitati k izbiri kandidata za gospodarskega ministra. Metod Dragonja je profesionalec: vodil je eno največjih družb v državi, bil je že minister za gospodarstvo, in to eden boljših v zadnjih 24 letih. Ve, kaj govori, in govori manj kot povprečni politiki. Je tisti direktor družbe Lek, ki je družbo v veliki meri ustvaril, a je vodil tudi njeno prodajo in kasneje to zadnje zadržano obžaloval. Ve, kaj za nacionalno gospodarstvo pomeni odprodaja družbe, kaj to pomeni za finančne tokove, ve tudi, kaj pomeni, če družba postane zgolj podružnica.

Lek je danes uspešna podružnica Novartisa. A primerjava med rastjo Krke in Leka pokaže, kam bi se lahko prebil Lek – a ne le pod pogojem, da bi bil v slovenski lasti, ampak če bi imel tudi dobro vodstvo, kot ga ima Krka. Ne nazadnje Dragonja tudi ve, kaj je politika; še kot direktor Leka se je zapletel v nelegalno financiranje SLS, kar je verjetno napaka, ki jo je močno obžaloval. Razkritje je namreč obremenilo tudi njegovo ministrovanje. A Dragonja je v nasprotju z vrsto ministrov, ki smo jih videli na tem položaju v zadnjem desetletju, velik napredek.

Hkrati z Dragonjo je premierka za ministrico za zdravje javnosti in politiki izbrala neznano Alenko Trop Skaza, ki vodi oddelek za epidemiologijo na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje. Prihaja torej iz javnega sektorja, kar je dobro, nima pa izkušenj z vodenjem sistemov, njene prve izjave še niso pokazale, koliko pozna sistem, ki naj bi ga vodila. Ne daje pa Trop Skazova velikih obljub, kar je v slovenski politiki redkost – in prav pomirjujoče je, da ni nemudoma napovedala velike reforme zdravstva, temveč le posamične ukrepe. Na drugi strani pa ne zbuja zaupanja nekdo, ki še pred imenovanjem govori, da lahko ministrsko mesto takoj zapusti, če bo zaznal, da stvari ne bo mogoče peljati. Že danes je namreč mogoče napovedati, da se bo seveda zgodilo ravno to: zdravstvo je sistem, ki je zaradi višine sredstev, ki se v njem vrtijo, najbolj zaznamovan z močnimi interesi. Močni so interesi zdravnikov, močni so interesi dobaviteljev in vseh, ki so priključeni na ta finančni tok. Spomniti se je treba, da je tudi ta vlada popustila pritiskom zdravstvenih zavarovalnic in jim vsaj za zdaj prepustila več deset milijonov evrov. Ta sredstva bi bila lahko del zdravstvene blagajne, pa jih ena vlada za drugo podarja zasebnim zavarovalnicam. Da je zdravstvo prežeto s korupcijo, kažejo tudi preiskave, ki jih tako zoper dobavitelje, direktorje in celo posamične zdravnike vodi državni preiskovalni urad.

Res je: vlada, ki ima pred sabo največ leto in pol mandata, razmere pa so tako družbeno kot politično izrazito nestabilne, težko privabi na ministrska mesta ljudi, ki so sredi kariere. Tudi zato, ker smo v Sloveniji ukvarjanje s politiko nepravično razglasili za malodane kužno dejavnost: na eni strani pričakujemo, da se bodo za vodenje ministrstev javili najboljši kadri, na drugi strani pa je vsak, ki se začne ukvarjati s politiko, že razglašen za nekoga, ki je vsaj malo pokvarjen. To je seveda neumno in družbeno destruktivno. Če želi ta družba dobro politiko in kakovostne politike, bo morala poklicu priznati elementarno veljavo, sicer bo ostala na spirali padanja standardov. Bolj bodo politiko razglašali za nekaj slabega, manj kakovostnih ljudi bo vanjo pripravljenih vstopiti. Mar ne opazujemo tega procesa že zadnjih deset, petnajst let?

Čeprav torej zlasti o kvalitetah nove ministrice za zdravje v tem trenutku še ni mogoče izreči resne ocene, se zdi, da bo premierki problem teh dveh ministrstev uspelo dovolj elegantno rešiti. A v vladi ima še vedno odprt kadrovski problem, ki ga ves čas odriva na stran, zagotovo tudi zaradi nemoči: to je seveda minister za obrambo Roman Jakič. Postopki zoper njega se nadaljujejo, saj je bil aktivno vpleten v finančne mahinacije pri gradnji stadiona Stožice. Seveda je za Pozitivno Slovenijo odstop Jakiča problem: če odstopi Jakič, ni več nobenega razloga, da ne bi odstopil tudi ljubljanski župan, ki je celotno operacijo financiranja Stožic usmerjal in vodil.

Morda Bratuškova pričakuje od javnosti, da bo slednja razumela, da je zamenjava Jakiča in seveda tudi odstop Jankovića zunaj njene moči. To je zelo malo verjetno. Tako kot je malo verjetno, da bo vladi spregledala anomalije, ki se dogajajo v slabi banki. Sporočilo javnosti glede vseh tovrstnih ekscesov je jasno, pa čeprav se danes ne izraža na protestih. Se bo pa zagotovo na izidih volitev – in volitve v evropski parlament bodo že maja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Rudi Kropivnik, Ljubljana

    Minister ostaja?

    Kandidatka za ministrico za zdravje Alenka Trop Skaza je marsikoga presenetila s svojo izjavo, da ministrsko mesto lahko takoj zapusti, če bo zaznala, da stvari ne bo mogoče peljati v smeri reševanja problem zdravstva. Kako razumeti to izjavo? Sam sem jo razumel kot opozorilo svojim bodočim kolegom-ministrom in predsednici vlade, da se misli resno lotiti svojega dela. Več