MLADINA

18. 2. 2014  |  Evropske volitve 2014

Združena levica prvič, Kacin, Vajgl in Peterle spet kandidati

© Arhiv Evropskega parlamenta

Demokratična stranka dela, Iniciativa za demokratični socializem in Stranka za trajnostni razvoj Slovenije - TRS so napovedale skupen nastop na evropskih volitvah pod imenom Združena levica. Kot je pojasnil koordinator iniciative Luka Mesec, jim je skupno zavzemanje, da se neoliberalni Evropi ponudi alternativo, in sicer socialistično Evropo. Izvršni odbor LDS je tudi formalno podprl kandidaturo sedanjega evropskega poslanca Jelka Kacina za volitve v Evropski parlament. Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Mateja Kožuh Novak in predsednik DeSUS Karl Erjavec sta v Mariboru

s sedanjim evropskim poslancem Ivom Vajglom podpisala memorandum o programskem sodelovanju na letošnjih evropskih volitvah. Na listi Iva Vajgla bodo tako tudi njihovi kandidati, imen pa za zdaj še niso razkrili. Svet NSi je za nosilca liste za volitve v Evropski parlament podprl sedanjega evropskega poslanca Lojzeta Peterleta in sklenil, naj se pogovori z SLS o morebitnem skupnem nastopu na volitvah nadaljujejo.

 Z delovnim geslom Vrnimo Evropi solidarnost zunajparlamentarna stranka Solidarnost začenja svoj boj za "drugačno Evropo". Na volitvah v Evropski parlament bo nastopila predvidoma s svojo listo, je na novinarski konferenci dejal predsednik stranke Uroš Lubej. Stranka je sicer odprta za sodelovanje s sorodnimi gibanji in strankami.

Volitve v Evropski parlament bodo 25. maja, slovenska državna volilna komisija pa bo s 24. februarjem lahko začela z vsemi pripravami in postopki, ki so povezani z izvedbo volitev. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."