Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Soros bi služil z evropskimi bankami

»Verjamem v evro,« je ameriški investitor George Soros dejal za nemški tednik Der Spiegel. Zato se njegovi sodelavci za naložbe že veselijo, da bodo v Evropi zaslužili veliko denarja, med drugim z vlaganji v banke, ki nujno potrebujejo kapital.

Soros vidi priložnosti v Grčiji, kajti tam so se pogoji za poslovanje izboljšali. »Zdaj gre za vprašanje, ali je tam mogoče trajno služiti denar – če je to mogoče, bomo investirali,« pravi Soros, ki ni optimist glede razmer v območju evra. Razmere na finančnih trgih so se po njegovih besedah sicer umirile, a o trajnostni rasti ni mogoče govoriti. »Bojim se, da utegne območje evra doživeti enako dolgo obdobje gospodarske stagnacije kot Japonska v zadnjih 25 letih,« razlaga eden najbolj znanih ameriških investitorjev.

Skrbi ga tudi visoka zadolženost Kitajske, ker je zadolženost zasebnega sektorja tam rasla veliko bolj kot bruto domači proizvod. Kitajsko vodstvo dolgo ni nič naredilo za preprečitev naraščanja zadolževanja, ker ga je zanimala le gospodarska rast. Zdaj je čas, da politiki v Pekingu nekaj ukrenejo za povečanje domačega povpraševanja, razlaga George Soros.

Sebastian Poledna in Stefan Thurner, specialista za kompleksne sisteme, pa ponujata rešitev, kako banke prisiliti, da s svojimi posli ne bodo povzročale tveganj za finančni sistem. Po njunem mnenju bi bilo treba uvesti davek na rizike. Zdaj banke skrbi le riziko, da bo posojilojemalec šel v stečaj, ne zanima pa jih, kaj bo posojilo pomenilo za finančni sistem, ko je eno od več posojil posojilodajalcem, za katere je verjetneje, da bodo šli v stečaj, poroča Bloomberg.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.