Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

28. 2. 2014  |  Mladina 9  |  Pamflet

Nebesa Slovenije

Novi ministri, izpuhtela državna pomoč in biznis pogozdovanja

Slovensko vlado je prevzela v roke katoliška cerkev. Najbolj nesmiselna trditev, ki ji oporekajo vsa dejstva: ljubljanska in mariborska nadškofija sta brez metropolitov, medtem ko je Franc Rode samo še naslovni kardinal, daleč od prvega kroga vatikanske oblasti. Kje torej vladajo kleriki?

Predsednica vlade Alenka Bratušek, ki nastopa kot rešiteljica države, širi optimizem z napovedjo, da bo naslednje leto Slovenija beležila gospodarsko rast. Dokaz torej ni aktualno stanje, temveč prodajanje vere v prihodnost. Zadovoljstvo nad stanjem stvari ne izhaja več iz realnosti, ampak v napovedi, da prihajajo lepši časi.

Princip krščanstva, ki človeku ponuja nagrado v prihodnosti - ko mu slika nebesa, če ne prej, pa po smrti -, je za svoj retorični moto prevzela ministrska predsednica. Ji lahko verjamemo?

Lanskega junija je vladna ekipa z Alenko Bratušek na čelu obiskala Maribor in v izjavi za medije je ministrska predsednica napovedala, da bo regiji, ki po standardu bivanja, zaposlenosti in uspešnosti podjetij daleč zaostaja za Ljubljano, vlada namenila 66 milijonov pomoči. Mariborski župan Andrej Fištravec se je kisal, kako je to le kaplja v morje, komaj desetinka, kar bi potrebovali, toda podarjenemu konju ni gledal v zobe. In res. Oktobra je beseda meso postala, vlada je na svoji seji potrdila program pomoči. Mariborski poslanec iz vrst PS Dragana Bosnića je razglasil: »Vlada drži besedo, dano Mariboru. Ta pomoč je bila obljubljena in je udejanjena.«

Minilo je manj kot štiri mesece in besede Bratuškove so postale realnost. Toda le na spletni strani »Pozitivne Slovenije«. Sredi februarja 2014 so se sešli štajerski župani in ogorčeno ugotovili, da jim vlada ni dodelila niti centa! Še več, ko so na kulturnem ministrstvu dobili milijon, so jim ga v nekaj dneh vzeli, češ da so se zmotili, in vsoto namenili – Ljubljani. Kot po naključju, državni minister Uroš Grilc je bil do nedavnega načelnik za kulturo pri ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću. V imenu skrbi za regionalni razvoj so na ministrstvu sklenili, da pomagajo prestolnici!????? Razlike med regijami zmanjšujejo tako, da nove pomoči dodelijo najbogatejšemu.

In kje je tu solidarnost, tista temeljna vez, ki drži državo skupaj? Stranka »Solidarnost«, ki dnevno publicira protestne izjave, ni protestirala, še bolj nebogljen pa je mariborski župan. Če kdaj, bi zdaj pričakovali kanonado ostrih izjav, toda on je zapleten v nakupe nove obleke. Iz mestnega proračuna si je kupil pražnje oblačilo, ko so ga medijski kritiki ujeli, pa je pojasnil: »Jaz obleke ne nosim, ampak se si jo omislil, ker jo potrebujem za delo župana.« Prvovrstni nateg! Si predstavljate hipija, ki vodi vstajnike proti skorumpiranim oblastnikom, obljublja nov stil vladanja, po zmagi pa se preobleče v obleko svojega predhodnika?

Odstavljeni župan Franc Kangler je premogel vsaj ostro retoriko in se skozi leta bojeval z ljubljanskim centralizmom. Njegov nadomestnik se je iz ideala hitro prelevil v drugorazrednega uradnička.

Dokaz o dragocenosti referenduma. Vsa mariborska vstajniška energija, ki je iskala čisto dušo, bi lahko prav elegantno potekala skozi referendum, na katerem bi Mariborčani glasovali o spornem poslu z radarji. Ko bi izglasovali - NE temu Kanglerjevemu projektu, bi definitivno bolj soblikovali politiko kot s tem, da so županstvo prepustili v roke Kalimeru.

Nazaj k besedam Bratuškove. Kolikšna je njihova teža? Junija obljubi Mariboru 66 milijonov, oktobra jo slavijo, kot da je pomoč udejanila, februarja pa se izkaže, da ni pomoči od nikoder!

A Alenka Bratušek pravi, da bo drugo leto zasijalo sonce rasti.

Vladi je sicer priznati, da je naposled našla novega ministra za gospodarstvo. Metod Dragonja, nekdanji minister in direktor Leka, je oseba, ki je nedvomno kompetentna za ministrsko funkcijo. Vprašanje je, če bo dober minister, toda vsaj na ministrski predstavitvi se je izkazal s preudarnim nastopom in govorico dejstev. Motilo je samo nekaj. On bo minister, predsednica vlade pa je gospa, ki je v predstavitvi treh ministrskih kandidatov pozabila, na kakšnem dogodku je. V trenutku, ko je javnosti predstavljala, kdo in zakaj so izbrani, je svoj ogenj udarila po predhodnikih, začela naštevati grehe vlade izpred desetletja, iz leta 2006, nato pa v svoji stalni maniri izstrelila še serijo filipik na račun največje opozicijske stranke. Narobe svet. Ko bi bil lani hipotetično Dragonja kandidat za Janševega naslednika in bi potem gospo Bratušek postavil za osebno sekretarko, bi se to zdelo kot povsem naravna poteza v skladu z njunimi kompetencami. Tako pa – razumi, kdor moreš.

Prva realnost v državi je sedaj žledolom. Po devastiranih krajih, na železnici, cestah in na elektro omrežjih računajo milijonsko škodo. Ob napovedanih vladnih ukrepih se je oglasila »Koalicija za gozd«, ki opozarja na nov gozdni polomast, ko kanijo v imenu biznisa iz gozdov sistematično izvleči gozdno biomaso. Biologi opozarjajo, da gozd potrebuje humus, ki ga tvorijo preperele rastline, in predvsem na nevarnost »industrijskega« sajenja novih dreves, ki v naravno okolje sploh ne sodijo.

V Ljubljani so Jankovićevi hitro pristavili svoj lonček nesrečništva, ko so na hitro izračunali, da imajo v mestnih parkih in gozdovih za milijon škode in napovedali, da bo treba zamenjati 125 dreves. Lep biznis. Skok v nedavni spomin: v zadnjih dveh letih so v glavnem mestu kot za stavo sekali drevesa po parkih Šiške, Viča, v Trnovem, na ljubljanskem gradu, v Tivoliju, po Bežigradu. Vse skupaj je padlo vsaj 125 dreves. A takrat mestna oblast ni tožila, da ima za milijon škode. No, proračunska pomoč po naravni nesreči zna bogato nagraditi prestolnico.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.