Klemen Košak

28. 2. 2014  |  Mladina 9  |  Politika

Janševo varčevanje

Janša išče novo priložnost, da se loti »privilegijev«

Nepremičninski davek bo povečal obdavčitev nekaterih nepremičnin in nezadovoljstvo želi izkoristiti Janez Janša. »Po volitvah, ki so potrebne čim prej, bomo škandalozno obdavčitev nepremičnin odpravili. Finančno vrzel pa pokrili z ukinitvijo privilegijev,« je napisal na komunikacijskem omrežju Twitter.

Trditev, da lahko Slovenija pridobi veliko denarja zgolj z »ukinitvijo privilegijev«, Janša ponavlja že več let, izreka pa jo predvsem v zvezi z pokojninami, ki se plačujejo iz državnega proračuna. Leta 2012 se jih je njegova vlada tega dejansko lotila. Za 100 do 350 evrov na mesec je znižala prejemke več kot 26 tisoč upokojencem, ki so pokojnine dobivali iz proračuna, med drugim borcem, rudarjem, političnim zapornikom in tistim, ki so prispevke plačevali v kaki drugi jugoslovanski republiki. Iz znižanja pa so bile izvzete na primer pokojnine (nekaterih) veteranov vojne za Slovenijo, žrtev dachavskih procesov in duhovnikov.

Ker slovenska ustava in zakoni ne dovoljujejo posegov v pokojnine po ideoloških merilih, je ustavno sodišče to znižanje razveljavilo, država je morala upokojencem vrniti 28,5 milijona evrov.

Takratni Janšev obračun ni koristil nikomur. Njegova izjava kaže, da bi bil v drugo še radikalnejši. Če bo želel nadomestiti nepremičninski davek, bo moral najti in »ukiniti« za več kot 150 milijonov evrov »privilegijev« na leto.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.