Denis Vičič

28. 2. 2014  |  Mladina 9  |  Družba

Vseved

Mladi Slovenec se odlikuje v britanskem kvizu

Filip Drnovšek Zorko

Filip Drnovšek Zorko
© BBC

»V sklopu Nasinega vesoljskega programa STS-30 je maja 1989 raketoplan v vesolje ponesel sondo Magellan, ki je med letoma 1990 in 1994 izvajala radarsko kartografiranje površja katerega planeta v osončju?... Kako se imenuje ribonukleoprotein, na katerem poteka sinteza beljakovin v živih celicah?«

Ta in podobna vprašanja v britanskem televizijskem kvizu University Challenge niso nič posebnega. Šov, v katerem se moštva različnih britanskih fakultet merijo, katero je boljše v poznavanju najobskurnejših znanstvenih dejstev, odlomkov iz knjig znanih in manj znanih avtorjev, zgodovinskih dogodkov itd., že 50. leto pred zaslone privablja množice Britancev, ki se čudijo mladim intelektualcem in svojemu neznanju. Letos jih navdušuje tudi 22-letni Slovenec Filip Drnovšek Zorko, član moštva cambriške fakultete Trinity.

Študent naravoslovja je vedel, da je sonda »slikala« Venero, pri drugem odgovoru pa je zgrešil končnico: mislil je, da gre za ribocim, šlo pa je za ribosom. Sin veleposlanice v Tokiu Helene Drnovšek Zorko in pokojnega avtorja radijske oddaje Točno opoldne in kolumnista Marka Zorka ter nečak nekdanjega slovenskega predsednika Janeza Drnovška je preprosto odličen. Moštvu je s prepoznavanjem likovnih del, popularnih pesmi, podrobnim poznavanjem evropske zgodovine in svetovne literature pomagal do preboja v polfinale znanstvene inačice slovenskih Malih sivih celic. Ali bo postalo prvak letošnje sezone kviza, bo jasno čez štiri tedne.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.