Veljko Njegovan  |  foto: Miha Fras

28. 2. 2014  |  Mladina 9  |  Kultura  |  Dogodki

Z glasbo proti represiji

Koncerta v organizaciji Antikapitalističnega bloka ni preprečil niti obisk policistov

V kranjsko-ljubljanski punk zasedbi Drek u pest dominira vokalistka.

V kranjsko-ljubljanski punk zasedbi Drek u pest dominira vokalistka.

V enem od klubov v ljubljanski Metelkovi mestu, v Menzi pri koritu, so v petek pripravili Solidarnostni koncert proti represiji, kjer so zbirali sredstva za osebe, ki so bile med vseslovenskimi protesti in vstajami pred letom dni tarče policijske obravnave, skratka za tiste, ki so bili (in so še zmeraj) večinoma po nedolžnem kaznovani ali sodno preganjani zgolj zaradi izražanja nestrinjanja z vladajočo politiko.

Da, državni represivni aparat se včasih obnaša, kakor da ne bi bil v službi ljudstva, temveč novopečenih oligarhov in lastnikov kapitala. Prav zato je treba podpirati vsako konstruktivno obliko upora proti tovrstni represiji, ki je neupravičena ali celo posledica zlorabe. To je bilo očitno tudi pred začetkom tokratnega dobrodelnega koncerta, ki ga je organiziral Antikapitalistični blok, saj so se že pred dogodkom, sredi tonske vaje, pojavili trije policisti in začeli osebju Menze pri koritu groziti s tržno inšpekcijo, nadaljevali pa so s šikaniranjem nič hudega slutečih vikend žurerjev in obiskovalcev dogodka, ki so se takrat znašli pred klubom.

Dogodek je bil sicer razdeljen na koncertni in na performativni del. Začel se je s performansom gledališko-glasbene skupine Škrip Inc., ki opozarja na nesmisel potrošniške družbe. Kmalu zatem se je začel koncertni del, seveda s punkom in hardcorom, saj ga je odprla kranjsko-ljubljanska punk zasedba Drek u pest ter se predstavila z energičnim in brezkompromisnim nastopom, na katerem je dominirala vokalistka, ki se hkrati spogleduje s spevnostjo in radikalnejšimi načini vokalnega izražanja.

Sledila je v punkovskih krogih legendarna kranjska hardcore zasedba Srou pa letu, ki je v nekoliko krajšem, a zato veliko bolj energičnem in zgoščenem nastopu predstavila svoje nestrinjanje z represivnim državnim aparatom.

Ko se je udarni punk/hardcorovski del končal, je prišla na vrsto eksperimentalna zasedba Nevem nevem, nekakšna oblika alternativnega kabareja, mešanica govorjene besede in glasbenega eksperimentiranja, ki očitno temelji na svobodni improvizaciji, in se predstavila s slogovno raznolikimi izvedbami skladb, ki pa so se proti koncu začele nekoliko ponavljati. Koncertni finale je bil rezerviran za mlade hiphoperje, med katerimi sta se še posebej izkazala Samo Boris in Doša, seveda pa tudi preostali del hiphoperske ekipe ni pretirano zaostajal za njima.

Na dobrodelnem koncertu, ki je bil posvečen uporu proti represiji, so se torej zbrali predstavniki različnih glasbenih žanrov in umetniških izrazov, ki so izrazili nestrinjanje z državno represijo. In tega ni preprečil niti obisk policistov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.