MLADINA

3. 3. 2014  |  Evropske volitve 2014

Evropski socialisti potrdili Schulzevo kandidaturo za predsednika Evropske komisije

Stranka evropskih socialistov (PES) je na kongresu v Rimu za svojega kandidata za novega predsednika Evropske komisije formalno potrdila predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza. Potrdila je tudi program za evropske volitve 25. maja.

Nemški socialdemokrat Schulz je dobil pričakovano podporo, saj je bil edini kandidat. Podprlo ga je 368 delegatov, dva sta bila proti, 34 se jih je glasovanja vzdržalo. Schulz je po potrditvi dejal, da bo njegova prva prioriteta, če bo izvoljen za predsednika Evropske komisije, ustvarjati dobra delovna mesta. »Želim zmanjšati vrzel med bogatimi in revnimi ter velikimi in majhnimi državami,« je dejal. »Izgubili smo optimizem glede naše prihodnosti. V ospredje naših politik bi rad vrnil poštenost,« je dejal kandidat PES za naslednika Joseja Manuela Barrosa. Iz Slovenije je članica PES stranka SD.

Evropski liberalci so za svojega kandidata že izbrali nekdanjega belgijskega premiera in sedanjega vodjo politične skupine liberalcev v Evropskem parlamentu Guya Verhofstadta. Evropska ljudska stranka bo svojega kandidata potrjevala prihodnji teden na kongresu v Dublinu. Evropski zeleni so za svoja kandidata potrdili Francoza Joseja Boveja in mlado Nemko Francisko Keller, združena evropska levica pa stavi na karizmatičnega vodjo grške opozicijske stranke Siriza, Aleksisa Ciprasa. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."