Intervju: Luka Mesec

Luka Mesec, predstavnik IDS, umešča stranko Solidarnost v intervjuju v zadnji Mladini med liberalne stranke in med tiste, ki se zavzemajo za „mehke popravke sedanjega političnega in ekonomskega sistema“. Karkoli si že pod to opredelitvijo predstavlja, je to zanj zadosten razlog, da Solidarnost ni primeren partner za sodelovanje z nastajajočo Združeno levico.

Nesporno dejstvo je, da ima ne le oznaka “liberalizem”, temveč tudi “socializem” zelo različne opise in definicije, pa tudi anomalije, do katerih sta pripeljala kot prevladujoči ideologiji v zadnjih stotih letih, spadajo v njun integralni opis. Različni iskalci nove poti, ki želijo prevzeti dobre rešitve enega ali drugega ali obeh modelov, morajo zato jasno povedati, za katere od njunih ciljev in vrednot se zavzemajo in od katerih njunih deviacij se ograjujejo, da bi nato lahko tvorno iskali medsebojne podobnosti in razlike. Solidarnost je povzela in nadgradila pozitivne cilje obeh ideologij, tako da njena usmeritev presega klasično delitev političnega prostor na levo in desno polovico. Najbolje jo opredeljuje pojem solidarizem. Njegova natančnejša definicija v pričujočem kratkem zapisu ni mogoča.

Člani Solidarnosti vidimo veliko skladnost med svojim programom in znanimi programskimi izhodišči strank in gibanj, ki oblikujejo koalicijo Združena levica. Pravzaprav pomembnih razlik ne vidimo - vsekakor ne v bližnjih ciljih, ki bodo narekovali ravnanja vseh teh strank v prihodnjih letih. Če že, potem morda obstajajo razlike v bolj oddaljenih ciljih (lastninski pluralizem ali javna (državna) lastnina, solidarizem ali socializem), vendar tudi tu ne želimo nam najbližjih strank in gibanj umeščati nikamor, dokler ne bomo tudi teh ciljev poznali v celoti.

Že dolgo pred nastankom Solidarnosti smo pozvali k povezovanju sorodnih gibanj in strank, saj smo prepričani, da samo skupen nastop lahko privede do korenitih sprememb, ki jih potrebujeta Slovenija in Evropa. Pet gibanj se je povezalo v Solidarnost, nekatera druga so tako odločitev sprejela nedavno z ustanovitvijo koalicije Združene levice, kar pozdravljamo. Prepričani smo, da bo namesto zarisovanja političnega prostora in posledičnega iskanja razlik med najbolj sorodnimi strankami kmalu prišlo do njihovega sodelovanja in povezovanja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.