Jure Trampuš

 |  Kultura

Še ena nagrada

Po nagradi Prešernovega sklada, še hišna nagrada Jožetu Možini

Leto 2014 je (vsaj za zdaj) leto Jožeta Možine. Potem ko je kljub protestom prejel nagrado Prešernovega sklada za svoj film Pedro Opeka, dober prijatelj, se je tudi RTV Sloveniji zazdelo, da ne sme pozabiti na svojega lavreata.
Komisija za podelitev priznanj je izbrala sodelavke in sodelavce, ki so bili »v preteklem letu zaslužni za najbolj kakovostne programske dosežke, za strokovne delovne prispevke in za dolgoletni opus v zavodu«. Komisija se je odločila, da častno priznanje med drugimi prejme Jože Možina, avtor, »ki je z dokumentarnim filmom … postavil opomnik in vzor vsem, ki jim je mar za soljudi.« Še več. Mednarodne nagrade so razprostrle vedenje zunanj Slovenije, oddaja ni samo dosegla, pač pa presegla svoj namen. Zaradi nevsiljivega populariziranja markantne osebnosti Možina »za svoje delo zasluži največje priznanje«.
Še sreča, da priznanja RTV Slovenija za leto 2013 podeljujejo tudi za »dolgoletne opuse«. Filma Pedro Opeka, dober prijatelj je bil namreč premierno predstavljen že leta 2011. Po tem letu Možina ni naredil nobenega drugega vidnejšega televizijskega prispevka. Častno priznanje – kipec so poleg Možine letos dobili še trije: Darja Korez Korenčan, Jože Mazovec in Miša Molk. Hišne nagrade so bile podeljene še v drugih kategorijah. Za življenjsko delo so jih recimo dobili: Iztok Premrov, Janez Kališnik in Peter Juratovec.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.