Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

7. 3. 2014  |  Mladina 10  |  Pamflet

Zakrivanje in preganjanje prinašalcev vesti

Med Ukrajino in Slovenijo

Medijski prikazi političnih obratov v Ukrajini po zahodnoevropskih medijih slikajo spopad dobrega in zla. Vse je jasno: negativca sta odstavljeni predsednik Viktor Janukovič in njegov zaveznik Vladimir Putin, pozitivci pa opozicijski voditelji Julija Timošenko, Vitali Kličko in novi premier Arsenij Jacenjuk. Televizije so prikazale Janukovičevo rezidenco in gledalcem je vse jasno. Svobodeželjna Ukrajina se je znebila najbolj skorumpiranega diktatorja, ki ji je zapiral vrata v Evropsko unijo, svobodi pa preti ruski predsednik. Ljudem, ki o veliki državi okoli Kijeva še včeraj niso vedeli nič, danes razumejo vse dogajanje. Fenomen sodobnika, ki se s pomočjo kratkih medijskih vesti počuti kot suvereni vseved.

Predsedniške volitve 2010, na katerih se soočita Timošenkova in Janukovič. In glej čudo, takrat se slednji zavzema za približevanje k EU, medtem ko ima tekmica odlične odnose s Putinom, ki podpira njeno kandidaturo. Ko je bila gospa l. 2009 še premierka, je sklenila državno pogodbo v korist ruskega Gazproma, zaradi katere jo je Janukovič obtožil prorustva in korupcije. Podobno tudi številni mediji, ki so ji očitali silno bogastvo, in na volitvah je zmagal takrat prozahodni Janukovič.

V politiki pač ni pravljic o junakih svobode in demonih tiranije. To, kar šteje, so vsakodnevni demokratični postopki. Radio »Eho Moskvi« je tako v debati podpiral napoved novih ukrajinskih oblasti, da napravijo preiskavo, kdo je na Majdanu postrelil osemdeseterico protestnikov, hkrati pa pristavil, da ni nič slišal o tem, da bi preiskavo vodili tudi v smer, kdo je pobil deseterico policajev. Sledoč logiki - ni pravičnih in nepravičnih ubojev, vsaka nasilna smrt je kriminal.

V Sloveniji je minilo pet let od odkritja množične morije v Hudi jami. Medtem ko je bila za prejšnjega predsednika Danila Türka drugorazredna tema, je aktualni primus Borut Pahor podelil državno odlikovanje Mehmedaliji Aliću, človeku, ki je bil agens movens odkopa zakritega morišča. Toda stanje je enako, posmrtni ostanki so še naprej neidentificirani in postavljeni v gajbice. Kaj je storila vlada Alenke Bratušek? Nič, v proračunu ni denarja za pokop in identifikacijo. A ista vlada je našla lepe novce, da postavi larpurlartistični spomenik na Kongresnem trgu!????

A to ne zadeva le vlade, POP TV je v dnevniku resda obeležila ta civilizacijski škandal, po prispevku pa je voditeljica napovedala, zdaj gremo k bolj veseli temi!!? Ali televizije ob poročanju o Auschwitzu poročilo zaključijo rekoč: zdaj pa k bolj veselim dogodkom?????

Vesel dogodek je bila pred tednom samohvala premierke, ki je povedala, kako se je Slovenija izognila trojki, ohranila suverenost in kako država hiti v blagostanje. Ni minil niti teden, ko se je oglasil evropski komisar Olli Rehn z resnim opozorilo EU, da država podcenjuje proračunski primanjkljaj, in da jo bodo evropski odposlanci dvakrat letno nadzirali usmeritev vlade. To, kar je bilo belo, je naenkrat črno.

Tudi nova koalicija levice, ki napoveduje, da bo to stranka delavskega razreda, skupin, ki so odrinjene in brez vpliva na politiko, je imela veliki shod. – V kakšni izmed hal rudarskih revirjev ali morda v samskem domu odpuščenih gradbincev? Nak, v elegantni dvorani luksuznega hotela Union. Dejanja najlažje presodiš po detajlih, ne po slavnostnih govorih.

V trenutku, ko politiki EU izražajo svoje proteste zoper rusko politiko na Krimu tudi tako, da pretijo z ukrepi proti Rusiji, je slovenski obrambni minister Roman Jakič odšel na dopust v Soči. Je to nova slovenska politika počasnega izstopa iz EU? Predsednica vlade o tem nima mnenja.

Medijsko zatajeni šok je sicer proizvedla ombudsmanka Vlasta Nussdorfer, ki je sprejela sindikalne predstavnike slovenske vojske. Varuhinja človekovih pravic je izpostavila, da jo skrbi revščina med vojaki in njihovi nizki prejemki. Stanje kršitve človekovih pravic je tako hudo, da je napovedala srečanje z obrambnim ministrom, na katerem ga bo opozorila na kršenje pravic vojakov.

Minister vojske, ki naj bi organiziral obrambo države, nima torej pojma, kakšno je stanje v njegovi armadi. Medtem ko vojaštvo životari v revščini, je sam postregel z rekordnim številom letalskih popotovanj. Nič od tega, da bi prvi vojak delil usodo svojih vojakov. Zdaj letuje v Sočiju. A teve gledalci se še naprej zgražajo nad Janukovičevo rezidenco, v času, ko ukrajinsko ljudstvo živi od drobtinic.

Pravo drobtinico je lani odkril fotograf Jani Božič, ki je s teleobjektivom posnel čestitko na telefonu Alenke Bratušek, ki jo je ob njeni izvolitvi za mandatarko poslal poslovnež Peter Kraljič. Vsekakor mojstrovina novinarske preiskovalne spretnosti. Toda, je mar Božič dobil nagrado Društva novinarjev, je njegova fotografija končala na razstavi fotografskih trenutkov leta? Ne, pravkar je tožilstvo zoper njega izdalo obtožnico zaradi kaznivega dejanja tajnosti občil. A takrat še poslanke Bratušek ni slikal v zasebni mobitel v njenem prostem času, ampak na službeni mobitel v delovnem času zasedanja parlamenta. Po tej logiki bi tudi snemanje poslancev, ki med sejami berejo časopise veljalo za kaznivo dejanje!??? Preprosto, če političarka v času službe razstavlja svoj mobilnik, je to njen problem, če ne poskrbi za diskretnost. Toda, zakaj je tožilec sploh preganjal novinarja? - Na zahtevo Bratuškove. Gospa premierka je ta, ki zahteva kazenske sankcije zoper poklicno delovanje fotografa.

Vsekakor očitna tendenca: zdaj fotoreporter, zdaj zakon o zapiranju udbovskih arhivov prek neskončnega postopka anonimizacije in še bolj zdaj nasprotovanje zakonu, ki bi razkril podeljevanje slabih kreditov. Vse v smer zakrivanja informacij, ki bi pokazale na zakulisne rabote oblastnikov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.