Klemen Košak

 |  Mladina 10  |  Politika

Ministrov boj za šolnine

Novi predlog zakona o visokem šolstvu z dodatkom, zaradi katerega bi si tudi profesorji želeli šolnin

Že prvi predlog dr. Jerneja Pikala za spremembo zakona o visokem šolstvu so študentje in strokovnjaki ocenili kot nesprejemljivega, nove različice predloga pa so samo še slabše.

Že prvi predlog dr. Jerneja Pikala za spremembo zakona o visokem šolstvu so študentje in strokovnjaki ocenili kot nesprejemljivega, nove različice predloga pa so samo še slabše.
© Uroš Abram

Ko je ministrstvo za izobraževanje oktobra lani odprlo javno razpravo o predlogu novega zakona o visokem šolstvu, so številni študentje in strokovnjaki zahtevali, da se ta umakne. »Če bi ga jaz dobil na mizo, da ga pošljem v parlament, bi ga vrnil sektorju, ki ga je pripravil,« je bil na okrogli mizi Svobodne univerze novembra lani oster nekdanji minister za šolstvo dr. Slavko Gaber.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Prof. dr. Danijel Rebolj, rektor Univerze v Mariboru

    Ministrov boj za šolnine

    Predlog sprememb ZVIS upravičeno dviga veliko prahu, vprašanje pa je ali res tam, kjer bo zakon sprožil pomembne spremembe v razvoju visokega šolstva. Zadnje kritike, ki jih povzema in interpretira Klemen Košak, avtor članka Ministrov boj za šolnine, se osredotočajo na spremembe v delitvi na brezplačni in plačljivi študij. Iz njih je mogoče razbrati bojazen pred širšim odpiranjem vrat šolninam na javnih univerzah,... Več

  • Klemen Košak, Mladina

    Ministrov boj za šolnine

    V prejšnji številki Mladine je bil v pismih bralcev objavljen odziv rektorja mariborske univerze dr. Danijela Rebolja na članek Ministrov boj za šolnine. V njem sem povzel bojazni, da predlog novega zakona o visokem šolstvu spodbuja širjenje šolnin, dr. Rebolj pa v pismu piše, da je ta bojazen neupravičena. Rektor pravilno navaja, da fakultete danes praviloma ne širijo izrednega študija, ki je plačljiv, na račun... Več