Igor Mekina

 |  Svet

Kaotične razmere v 'osvobojeni' Libiji

Libijska vlada je zagrozila, da bo bombardirala severnokorejski tanker, ki namerava iz libijskega pristanišča, ki ga nadzorujejo uporniki, odpeljati natovorjeno nafto

Libijski minister za obrambo je libijski vojski oziroma enotam, ki so zveste vladi v Tripoliju, ukazal, da lahko uporabijo silo, da bi zaustavile tanker, ki pluje pod zastavo Severne Koreje in ki je se nahaja v pristanišču, ki ga nadzorujejo uporniki. Državna agencija LANA je zapisala, da so oblasti v Libiji »dovolile uporabo sile« ter da bo »odgovornost za kakršnekoli posledice na strani lastnika ladje«.

Predsednik libijske vlade Ali Zeidan je bil v soboto še bolj jasen in je dejal, da bo libijsko letalstvo bombardiralo 37.000 tonski tanker, če bo le-ta poskusil zapustiti pristanišče, ki je hkrati tudi eden od največjih libijskih izvoznih terminalov. Tanker z imenom Slava zaliva naj bi bil sicer v časti podjetja iz Savdijske Arabije, libijska vlada pa upornike opozarja zaradi okoljske katastrofe, ki bo seveda nujna posledica bombardiranja tankerja. Uporniki, ki so bili nekoč del koalicije proti pozneje umorjenemu voditelju Libije Moamerju Gadafiju, so namreč že lanskega avgusta zasedli tri libijska pristanišča in zase zahtevali večji del dobička od prodaje nafte.

Pristanišče Es Sider, ki mu sedaj grozi napad lastne vlade, se nahaja na vzhodnem delu Libije. Uporniki so prodajo nafte označili za svoj velik uspeh in so v ta namen za uspeh posla v skladu s tradicijo žrtvovali kamelo. Vendar vse kaže, da se posel ne bo dobro končal, kajti vlada naj bi proti pristanišču že poslala tudi svoje enote in vojaške ladje. To dogajanje je samo del kaotičnih razmer, ki trajajo v Libiji že od trenutka, ko so libijski uporniki ob pomoči zahodnih držav in predvsem s pomočjo intenzivnega bombardiranja, ki so ga izvajala evropska vojaška letala, ter kreativnega tolmačenja resolucije VS OZN o zaprtju libijskega zračnega prostora za libijska vojaška letala v času vojne leta 2011, uspeli zrušiti Moamerja Gadafija ter oblast prepustili številnim, v spore zapletenim upornikom.

Država, ki je tudi članica skupine OPEC in je bila nekoč uspešna izvoznica nafte, se medtem sooča z resnimi finančnimi problemi zaradi vse manjšega izvoza nafte. Po podatkih lokalnega časnika al-Wasat naj bi tanker že natovoril za 36 milijonov dolarjev nafte. Uporniki pripadajo skupini Ibrahima Jathrana, čigar brigado je vlada zadolžila, da varuje naftne terminale v pristanišču, vendar se je nato Ibrahim Jathran obrnil proti vladi ter s približno tisoč privrženci prevzel nadzor nad tremi pristanišči. Oblasti v Tripoliju so medtem vodile posebna pogajanja z Jathranom, ki je zahteval večji delež od prodaje nafte in se zavzema za večjo avtonomijo vzhodne pokrajine v Libiji.

Vlada teh prizadevaj ne podpira, saj se boji morebitne odcepitve različnih delov Libije. Zaradi omenjenih težav in sporov v Libiji je dnevni izvoz libijske nafte iz nekoč 1,4 milijona sodčkov dnevno pod diktatorjem Gadafijem upadel na 230.000 sodčkov pod vodstvom novih, sprtih 'demokratičnih upornikov', ki so na oblast prišli s pomočjo ZDA in EU. Danes v Tripoliju vihrajo zastave Al Kajde, vendar zahodni mediji o stanju v državi večinoma ne poročajo, razen ob večjih zapletih, na primer uboju ameriškega veleposlanika ali pa ob ugrabitvi predsednika libijske vlade, ki tudi sama po sebi dovolj jasno kažeta stanje v državi.

Opisani dogodek je samo eden od dokazov kaotičnega stanja, v katerem se nahaja Libija več kot dve leti po prevratu, ki je bil izpeljan ob pomoči ZDA in nekaterih članic EU, predvsem Francije. Po vstaji, ki naj bi državljanom prinesla mir, blaginjo, demokracijo in spoštovanje človekovih pravic, se Libija nahaja v popolnem kaosu in brezvladju. Takšno sliko kažejo tudi redna poročila mednarodnih organizacij in poročila iz različnih plemenskih front. Poročila organizacije Amnesty International kažejo, da je Libija kaotična država brez učinkovite osrednje oblasti ter da v Libiji potekajo neprestani spopadi za politično, varnostno in gospodarsko prevlado. Oborožene plemenske milice neprestano ubijajo, mučijo in zapirajo svoje nasprotnike. O vsem tem pa večina medijev ne poroča, ker se takšna slika seveda ne sklada z načrtovano sliko 'osvobojene' Libije. Po podatkih AI je trenutno v priporih in nekakšnih koncentracijskih taboriščih po vsej Libiji zaprtih več tisoč ljudi.

V Libiji je po podatkih AI »na stotine oboroženih milic«, ki se spopadajo za plen in ne spoštujejo osrednje oblasti. Več kot 200.000 nekdanjih upornikov še ni odložilo orožja, hkrati pa ne kažejo nikakršnega namena, da bi se pridružili novi libijski vojski ali policiji, v kateri plače redno zamujajo. V državi, ki je veljala za najbolj napredno v severni Afriki, primanjkuje denarja, cene pa se neprestano višajo. Šolstvo in zdravstvo je bilo v času Gadafija brezplačno, danes pa tudi na tem področju vlada razsulo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.