MLADINA

11. 3. 2014  |  Evropske volitve 2014

Evropske volitve niso referendum o novem predsedniku Evropske komisije

Volitve v Evropski parlament so vse bliže in poleg menjave obrazov v poslanskih klopeh pomenijo tudi menjavo v »vladi« Unije – Evropski komisiji. Največje politične skupine parlamenta so že izbrale imena, ki naj po majskih volitvah nadomestijo sedanjega prvega komisarja Joseja Manuela Barrosa. Čeprav je v pristojnosti Evropskega sveta, da predlaga novega predsednika komisije, ga morajo nato z navadno večino potrditi evropski poslanci. Izid volitev bi tako že nakazal, kdo bo novi vodja komisije, kar nekaterim vodilnim politikom držav članic ni niti najmanj všeč.

Britanci in Madžari, denimo, ne marajo Martina Schulza, čigar kandidaturo za predsednika Evropske komisije so podprli socialisti. Krščanskodemokratska Evropska ljudska stranka bi na tem mestu rada videla Jeana-Claudea Junckerja, ki ga podpira tudi Angela Merkel, ni pa po godu Švedom, Špancem in Francozom.

Oba predlagana kandidata si volitve v evropski parlament razlagata kot referendum o tem, kateri od njiju bo naslednji predsednik Evropske komisije. A to je »idiotsko«, po poročanju Spiegla menijo britanski uradniki, saj ni prav, da vodja postane nekdo, ki nima podpore vseh 28 članic Unije.

Schulzu in Junckerju se zato najverjetneje obetata »nadomestni poziciji« – prvi bi lahko postal novi visoki predstavnik EU za zunanje in varnostne zadeve, Juncker pa novi vodja Evropskega sveta. Kdo bo novi »evropski premier«? Najverjetneje vseeno član socialdemokratov ali krščanskih demokratov, ki naj bi v prihodnjem sklicu imeli po dvesto poslancev. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."