MLADINA

25. 3. 2014  |  Evropske volitve 2014

Za volilno kampanjo brez diskriminacije

Evelyne Paradis

Evelyne Paradis

Največje politične skupine Evropskega parlamenta, razen Evropske ljudske stranke (EPP), so v sredo podpisale zavezo, da se v volilni kampanji za volitve v Evropski parlament ne bodo znašale nad družbenimi manjšinami.

»Volilna kampanja bo potekala v času, ki ga zaznamuje povečevanje ekstremizma v različnih delih Evrope,« je za EUobserver povedala Evelyne Paradis, izvršna direktorica evropske veje Mednarodne organizacije za pravice gejev, lezbijk, biseksualnih in transspolnih oseb ILGA-Europe. Zaveza, ki sta jo pripravili ILGA-Europe in Evropska mreža proti rasizmu (ENAR) zato poziva, naj se kandidati vzdržijo vsakršnega sporočila, ki bi spodbujalo ali uvajalo predsodke o različnih družbenih skupinah, in če »v napad« gredo njihovi protikandidati, to obsodijo. Da se bodo podpisniki zaveze res držali obljub, bosta nadzirali obe organizaciji.

»Tu ne gre zato, da ne bi imeli razprav na to temo, ampak za postavljanje mej. Nočemo, da bi kandidati za poslance spodbujali sovraštvo, da bi bili rasistični, ali homofobni,« je dejala podpredsednica Evropskih liberalcev Lousewies van der Laan. Zaveze bodo poslane tudi strankam na nacionalni ravni.

V Evropski ljudski stranki zaveze niso podpisali, ker ne podpisujejo deklaracij nobene zunanje organizacije. Dejali pa so, da se tudi sami zavzemajo za boj proti diskriminaciji in neenakosti. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."