Staš Zgonik

28. 3. 2014  |  Mladina 13  |  Družba

Pri izrednem onesnaženju ...

... so nujni izredni ukrepi

Smog v Parizu

Smog v Parizu
© Profimedia

Dolgo obdobje suhega in lepega vremena, ki ga je bil večji del Evrope deležen v začetku meseca, je imelo tudi negativne posledice. Dež spere onesnaženje iz ozračja. Če dežja ni in če tudi vetrovi niso močni, se onesnaženje kopiči. Tako so predvsem v Franciji, pa tudi v Belgiji in Nemčiji v začetku meseca zaznali skrb zbujajoče visoke koncentracije trdnih delcev. V Franciji je bila nekaj dni mejna vrednost, postavljena pri 50 mikrogramih delcev na kubični meter zraka, presežena na skoraj treh četrtinah državnega ozemlja. Najhuje je bilo v mestih.

V Parizu so koncentracije trdnih delcev dosegale celo več kot trikratnik mejne vrednosti. Oblasti so bile prisiljene ukrepati. Uvedli so brezplačen javni prevoz in omejitev hitrosti na številnih cestah znižali na 30 kilometrov na uro. Ko niti to ni zadoščalo, so za en dan uvedli celo sistem »par-nepar«, po katerem so smeli po mestu voziti le avtomobili z lihimi številkami na registrskih tablicah.

Dolgotrajno obdobje brez dežja je vplivalo na koncentracijo trdnih delcev v središču Ljubljane. Ni bilo tako hudo kot v Parizu, a mejne vrednosti so bile štirinajst dni presežene vsak dan. Opozoril nismo slišali, prav tako se mestne oblasti niso odločile za začasne ukrepe. Na občini so nam pojasnili, da uvedba izrednih ukrepov v mestnem prometu ni v njihovi pristojnosti, temveč v pristojnosti ministrstva za okolje. Prav tako so po njihovem mnenju pri spoprijemanju z onesnaženjem kratkoročni ukrepi neučinkoviti, »zato je treba na nedavne pariške ukrepe gledati bolj v luči lokalnih volitev kakor pa učinkovitega ukrepanja za varovanje zraka«.

Francoski minister za okolje Phillipe Martin je že prvi dan delne prepovedi prometa sporočil, da se onesnaženost zmanjšuje in da dodaten dan prepovedi ne bo potreben. Očitno so ob nevarno visokih koncentracijah tudi kratkoročni ukrepi, pa čeprav v funkciji volilne kampanje, lahko učinkoviti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.