Saša Eržen

28. 3. 2014  |  Mladina 13  |  Kultura  |  Hudo

Skrinjica, kuhaj

Leseni ameriški žar

Sezona piknikov se je začela, in medtem ko čakamo, da neha deževati, se lahko malo razgledamo po pokrajini naprav za cmarjenje hrane na prostem. Kadar je v igri mesovje nerazkosanih živali, ga baje ni čez žar, ki se imenuje La Caja China, kar v španščini pomeni kitajska škatla.

Kitajske skrinjice so znane po tem, da se zložijo ena v drugo, podobno kot ruske babuške oziroma matrjoške. No, tehle skrinjic, v katerih se cel pujs speče v manj kot štirih urah, sicer ne izdelujejo na Kitajskem, ampak v ZDA, idejno pa tovrstna priprava mesa izvira s Kube, od tod latino ime. V leseni škatli, ki služi kot ogrodje, je aluminijasta škatla. Vanjo vtaknemo razkrečeno mrtvo žival, umeščeno med kovinski rešetki, na vrh pa položimo posodo z razbeljenim ogljem. Če vam je ljubša perutnina, lahko namesto pujsa v žaru naenkrat pečete 16 do 18 piščancev ali 4 do 6 celih puranov, števila hobotnic, ki jih lahko sočasno obdelujemo pod peko, pa nam do zaključka redakcije ni uspelo ugotoviti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.