Marcel Štefančič jr.

28. 3. 2014  |  Mladina 13  |  Kultura  |  Film

Edini preživeli

Lone Survivor, 2013
Peter Berg

Vse je izgubljeno.

Američanom se že kaki dve stoletji dogaja ista reč – napadejo tujo, eksotično deželo, potem pa se čudijo, ker se domačini branijo. Edini preživeli, posnet po resnični zgodbi, je popolna metafora tega grotesknega imperialističnega patosa.

Ameriški specialci, elitni Navy SEALS (Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch, Ben Foster), se infiltrirajo v Afganistan, kjer naj bi likvidirali talibanskega vojskovodjo, in ko že kaže, da bo njihova tajna misija le sprehod, le “kirurška” operacija, o kakršnih je rad predel obrambni minister Donald Rumsfeld, obtičijo v pasti, obkoljeni s talibani, ki niso ravno dobri strelci, imajo pa večino, podobno kot Indijanci v dobrih starih vesternih, v katerih je lahko potem zdesetkane, zariple, nemočne, preznojene, razbite, izmaličene in mučeniške vojake, ki so skušali intervenirati na “sovražnem” teritoriju, rešil le prihod konjenice. Edini preživeli – bolj Kraljestvo kot Reševanje vojaka Ryana, bolj Sestreljeni črni jastreb kot Kapitan Phillips – izgleda kot steroidni vestern, okej, eastern, ki sicer pove, da gledamo, junaštvo, pogum in žrtvovanje in da se Američani v Afganistanu ne borijo proti vsem Afganistancem, ampak le proti tistim, ki so povezani z Al Kaido, ne zna pa povedati, kaj bi bila za Američane v Afganistanu sploh zmaga. Pa ja ne likvidacija talibanskega šefa, ki ga bo že v naslednjem trenutku itak zamenjal drug šef?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.