MLADINA

31. 3. 2014  |  Evropske volitve 2014

Erjavec in Kožuh Novakova tudi uradno podprla Vajgla

Ivo Vajgl

Ivo Vajgl
© Borut Krajnc

Prvak DeSUS Karl Erjavec in predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Mateja Kožuh Novak sta oddala podpis podpore Ivu Vajglu za kandidaturo na majskih evropskih volitvah. Ob tem sta poudarila, da potrebujejo predstavnika v Evropskem parlamentu, saj da je treba odpreti razpravo o staranju prebivalstva in potrebnih rešitvah.

»Vemo, da se je v zadnjem času EU v glavnem ukvarjala s finančnimi zadevami in vprašanjem sanacije bank, mi pa menimo, da Evropo še čaka močan izziv: staranje prebivalstva,« je pred izpostavo Upravne enote Ljubljana pojasnil Erjavec.

Kot je dejal, je starejših vse več, proračuni so šibki, pokojninske blagajne pa komaj zadovoljujejo vse potrebe starejših. Zato je po njegovi oceni treba tudi na evropski ravni začeti s pogovorom, kaj namerava Evropa v prihodnjih desetih letih storiti v povezavi s procesom staranja prebivalstva. Kožuh Novakova je dodala, da v Evropskem parlamentu potrebujejo dobrega predstavnika, in prepričana je, da je Vajgl dober in pošten politik.

Vajgl je aktualni evropski poslanec, ki je na zadnjih evropskih volitvah kandidiral na listi Zares in spada v skupino evropskih liberalcev Alde, tokrat pa se v boj za poslanski stolček v Bruslju podaja s podporo DeSUS in Zdus. Kot je dejal v izjavi za medije, je vedel, da za vnovično kandidaturo potrebuje podporo. Njegova prva izbira je bila civilna družba, zato se je sestal s predstavniki Zdusa, imeli so tudi uspešno konferenco v Evropskem parlamentu.

»Od tod ideja, tudi meni osebno, da je mogoče res čas, da se z nekoliko več energije posvetim vprašanju staranja in socialno-ekonomske varnosti starejših ljudi v Evropi,« je povedal. Po pogovoru s predstavniki DeSUS pa so po njegovih besedah vsi skupaj ugotovili, da imajo veliko skupnih interesov in da v Evropski parlament lahko vnesejo novo, zelo pomembno temo za prihodnost. Del te teme je tudi medgeneracijski sporazum in razumevanje, ker ima edino takšna Evropa prihodnost, je sklenil. Po Erjavčevih besedah bodo na kandidatni listi tudi nekateri člani tako DeSUS kot Zdusa, pa tudi »nekateri drugi, ki jih bo predlagal Vajgl«. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."