Konzum / Merilo domačosti

Montižel, Završje

Boštjan Napotnik
MLADINA, št. 14, 4. 4. 2014

Delček narezka

Delček narezka

Kmečki turizem Montižel
Montižel 59, Završje, Hrvaška
Tel.: +385 (0)52 776 212
www.pincin-monticello.hr
Kot je v navadi pri kmečkih turizmih, se tam kuha in je od petka do nedelje. Sicer pa je vsekakor dobro pred obiskom odtipkati telefonsko številko in se pomeniti, kako in kaj.

Fino:
pršut in ovčji sir
vse sorte pašt
klobasice

Ne tako fino:
ombolo

Konzumova ekspedicija je pojedla vse na tem mestu opisano, v paketu z vinom, žganicami in kofetom pa smo plačali silno ugodnih 20 evrov na osebo.

Ko kakšnega od zaslužnih članov Konzumovega odseka za terenske intervencije povprašaš, katera je najbolj zlorabljana beseda v slovenskem gostinstvu, boš v več kot devetdesetih odstotkih najprej slišal pridevnik »domače«. Res neverjetna je ohlapna (zlo)raba te priljudne besede in včasih je kar težko verjeti, na kaj vse jo imajo oštirji korajžo prilepiti – za nekatere je že to, da stvar prihaja z naše celine, dovolj močan argument za domačijstvo. Tako je Konzumov urad za meroslovje sklenil, da je v kategoriji domače treba umeriti benchmark, in se v ta namen po namigu zaupnih informatorjev odpravil tja gor nad Grožnjan, v vas Završje, kjer na naslovu Montižel 59 obratuje familija Pincin.

ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?


Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay.

Tedenski zakup ogleda člankov
> Za ta nakup se je potrebno .


Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine. Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje.


Boštjan Napotnik
MLADINA, št. 14, 4. 4. 2014

Delček narezka

Delček narezka

Njoki s šparglji

Njoki s šparglji

Kmečki turizem Montižel
Montižel 59, Završje, Hrvaška
Tel.: +385 (0)52 776 212
www.pincin-monticello.hr
Kot je v navadi pri kmečkih turizmih, se tam kuha in je od petka do nedelje. Sicer pa je vsekakor dobro pred obiskom odtipkati telefonsko številko in se pomeniti, kako in kaj.

Fino:
pršut in ovčji sir
vse sorte pašt
klobasice

Ne tako fino:
ombolo

Konzumova ekspedicija je pojedla vse na tem mestu opisano, v paketu z vinom, žganicami in kofetom pa smo plačali silno ugodnih 20 evrov na osebo.

Ko kakšnega od zaslužnih članov Konzumovega odseka za terenske intervencije povprašaš, katera je najbolj zlorabljana beseda v slovenskem gostinstvu, boš v več kot devetdesetih odstotkih najprej slišal pridevnik »domače«. Res neverjetna je ohlapna (zlo)raba te priljudne besede in včasih je kar težko verjeti, na kaj vse jo imajo oštirji korajžo prilepiti – za nekatere je že to, da stvar prihaja z naše celine, dovolj močan argument za domačijstvo. Tako je Konzumov urad za meroslovje sklenil, da je v kategoriji domače treba umeriti benchmark, in se v ta namen po namigu zaupnih informatorjev odpravil tja gor nad Grožnjan, v vas Završje, kjer na naslovu Montižel 59 obratuje familija Pincin.

Pincinovi res obratujejo po domače: ob zakurjenem kaminu se gospodinja ne ukvarja kaj veliko z narejeno prijaznostjo, ampak popolnoma stvarno pove, kaj se ta dan daje na mizo, lačna usta pa potem naročajo kar vse po vrsti. In prav vse po vrsti – lepo omaščena in ne preveč posušena klobasa, elegantno odišavljena salama, nešparoven sir s tartufi, rahlo pikantne črne olive in na debelo narezane hrustljave vložene kumare – je potem tudi domače, kar nekaj od tega, recimo sveže pečen puhast masleno-mlečni kruh, na roko narezan domač istrski pršut in nepozaben ovčji sir, je za se zjokat dobro! Čeprav je vse skupaj šele uvertura v nov prepričljiv niz domačnosti – tri testeninske sklede. Najprej smo napadli mehke njoke in vanje vmešano belo salso z obiljem prijetno grenkljatih divjih špargljevih poganjkov, nato smo preučili bogato kolekcijo dišavnic (palce gor za rožmarin!) v golažu, skuhanem iz sočnih kosov kokoši, z – tu marsikateri obrat rad užge kakšno bližnjico – res domačimi fuži, kot zmerni pleasure delayerji pa smo se na koncu zakadili še v dekadentno dišeče rezance, posute s črnimi tartufi, nastrganimi z radodarno roko.

Gospodarica pa je kar nadaljevala: silno pitno preprosto malvazijo je zamenjala z nezagatnim teranom in na pladenj najprej naložila praženo kislo zelje, tega pa oplemenitila z – edina zamera dneva – presušenim ombolom ter z izjemnim primerkom teksturno, oblikovno in okusno popolne rustikalne pečene klobase. Res je vredna, da si jo, dragi čitatelj, zavedeš v rubriko »obvezno poskusiti«, pa čeprav bi zaradi nje morebiti izpustil sveže pečene krhke flancate, jabolčno potico, turški kofe ali katero od žganic. Skratka: pomladni izleti se začenjajo in vsaj katerega med njimi nameni Montiželu. Hvaležen si (in nam) boš.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.

Delite članek:


Preberite tudi

Nacistične tablice

Na slovenskih cestah lahko opazimo registrske tablice z neonacističnimi sporočili

TV komentar

Dovolj Pričevalcev

Naj si jih šefi TV Slovenija vrtijo doma, lahko na kavč in čaj povabijo kar Jožeta Možino

Priprave na vojno

ZDA obnavljajo opuščeno vojaško oporišče v Tihem oceanu