MLADINA

19. 4. 2014  |  Evropske volitve 2014

Nov predsednik mora biti eden od kandidatov strank

Ska Keller je edina ženska, ki kandidira za mesto predsednika Evropske komisije

Ska Keller je edina ženska, ki kandidira za mesto predsednika Evropske komisije
© Arhiv Zeleni

Večina predsednikov političnih skupin v Evropskem parlamentu meni, da je treba naslednjega predsednika Evropske komisije izvoliti med kandidati, ki jih evropske politične stranke predlagajo za svojega kandidata za predsednika nove Evropske komisije. V okviru konference predsednika v Evropskem parlamentu so se tudi dogovorili, da se bodo v sestavi konference sestali 27. maja in ocenili rezultate volitev v Evropski parlament, ki bodo med 22. in 25. majem.

V skladu z lizbonsko pogodbo bo predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz še isti dan seznanil predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuyja s to oceno. Isti dan se bo začelo tudi zasedanje Evropskega sveta oziroma vrh EU, na katerem se bodo zbrali voditelji članic EU.

Predsedniki političnih skupin v Evropskem parlamentu se tudi strinjajo, da bi moral Evropski svet oziroma voditelji članic EU oceniti rezultate evropskih volitev in se posvetovati s političnimi skupinami v Evropskem parlamentu, preden bodo predlagali kandidata za novega predsednika Evropske komisije.

Kandidat Evropskih ljudskih strank (EPP) za predsednika Evropske komisije je Luksemburžan Jean-Claude Juncker, kandidat socialistov in demokratov (S&D) je Nemec Martin Schulz, kandidat liberalcev (Alde) je Belgijec Guy Verhofstadt, kandidat združene levice je Grk Alexis Cipras, kandidata zelenih sta Nemka Ska Keller in Francoz José Bové. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."