MLADINA

18. 4. 2014  |  Evropske volitve 2014

Lukšič bo vendarle nosilec liste SD

Tanja Fajon

Tanja Fajon
© Borut Krajnc

Konferenca SD je z 78 glasovi za in dvema proti podprla kandidatno listo stranke za evropske volitve. Kandidati so na predstavitvi poudarili, da potrebujemo novo in boljšo Evropo, ki bo omogočala razvoj Slovenije. So pa te volitve tudi za samo stranko preizkus, kolikšno podporo uživa, še priznava nosilec liste in predsednik SD Igor Lukšič.

Po Lukšičevih besedah so na kandidatni listi zbrani ljudje »za novo Evropo, ki bo imela posluh za mlade, ki bo delala za delovna mesta in ne le za finančne mogotce«.Lukšiču na listi sledi sedanja evropska poslanka Tanja Fajon, ki je dejala, da je edini pravi odgovor na volitvah odgovor za boljšo Evropo. Kot je dodala, gredo v stranki naprej »z najbolj naprednim programom, ki bo človeka spet postavil v ospredje«.

Na tretjem mestu je prav tako aktualna evropska poslanka Mojca Kleva Kekuš, ki pa je izpostavila, da ima v Evropskem parlamentu še nekaj nedokončanih projektov, ki jih namerava dokončati v naslednjem mandatu in ji lahko prinesejo »ne le enega, ampak še nekaj mandatov«. Omenila je boj proti davčnim oazam. Profesor Anton Bebler je četrti na listi in se, kot pravi, zavzema za bolj humano, varno, socialno in boljšo Evropo. Po njegovem mnenju je SD stranka, ki najbolj dosledno zagovarja vrednote socialne države.

Podjetnica Marinka Vovk SD zastopa kot peta na listi, izpostavila pa je zlasti zelena delovna mesta, ki po njeni oceni predstavljajo ključen trenutek, pri katerem ne smemo zamuditi priložnosti. Na šestem mestu kandidira poslanec SD Matevž Frangež, ki si želi, da Evropa znova postane »obljuba najboljše prihodnosti«. Sledi mu prav tako poslanka SD Ljubica Jelušič, ki se je med drugim zoperstavila dvojnim kriterijem v EU oziroma pričakovanjem, da nove članice EU izpolnjujejo bistveno težje pogoje, kot veljajo za starejše države članice.

Kot zadnji na listi SD zastopa nekdanji minister Patrick Vlačič, ki je spomnil na »evforijo ob vstopu v EU«, ko so ljudje imeli upanje. Današnja kritičnost do EU po njegovem mnenju kaže, da EU taka, kot je danes, ni dobra. Zato meni, da gre z zmago socialnih demokratov lahko EU po boljši poti.

Lukšič je dejal tudi, da so te volitve za stranko zelo pomembne. Na vprašanje, ali »beži v Evropo« ali bo stranko popeljal tudi na državnozborske volitve, pa je odgovoril, da se kot predsednik stranke ne izogiba nobenih volitev.

V stranki naj bi se sicer pojavljala nesoglasja zaradi vrstnega reda. Kleva Kekuševa je pojasnila, da so imeli nekaj kritičnih pogledov glede prvih treh mest na listi, a je dodala, da je predsednik »glava te družine« in ko se je odločil za kandidaturo, so ga na kolegiju predsednika stranke tudi soglasno podprli. Ob tem upa, da je tretje mesto še vedno izvoljivo, za kar si bo tudi prizadevala.

Fajonova je dodala, da ne gre za »neobičajne razprtije«, temveč za demokratičen postopek, ki ga ima zagotovo vsaka stranka pred katerimikoli volitvami. »Odločitev smo sprejeli soglasno in od tu naprej gremo na vsaj dva poslanska mandata,« je sklenila.

Pred konferenco je predsedstvo SD z enim vzdržanim glasom podprlo predlog kandidatne liste za evropske volitve. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."