Saša Eržen

25. 4. 2014  |  Mladina 17  |  Kultura  |  Hudo

Glasbene gugalnice

Skupinsko muziciranje v Montrealu

© Arhiv Mladine

Gugalnice niso le za otroke. Kadar so nepričakovano obešene kje v mestnem središču, k igrivosti premamijo tudi odrasle, ki se na otroškem igrišču ne bi zagugali. V kanadskem Montrealu so v četrti, imenovani Quartier des spectacles, že četrto pomlad zapored postavili začasno gugališče z enaindvajsetimi barvitimi in zelo posebnimi gugalnicami.

Zamislili so si jih v kanadskem umetniškem kolektivu Daily Tous Les Jours, ki želi s svojimi projekti spodbujati participativnost ljudi v javnih prostorih. Vsaka gugalnica se z guganjem spremeni v inštrument in vsaka spušča drugačne tone; nekatere zazvenijo kot klavir, druge kot harfa, tretje kot kitara, četrte kot ksilofon. Čeprav zvoki ene niso nič posebnega, skupaj ustvarjajo precej sanjave melodije oziroma harmonije. Gugalnice tako spodbujajo skupinsko guganje in poudarjajo pomen sodelovanja, po zaslugi posebnih vgrajenih LED-svetilk pa spodnji deli sedežev v temi zasvetijo in poskrbijo še za dodatno očarljivost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.