MLADINA

24. 4. 2014  |  Evropske volitve 2014

Kandidatno listo za evropske volitve vložila tudi Državljanska akcija Sanjska služba

Svojo kandidatno listo za volitve v evropski parlament, ki bodo 25. maja, je na Državno volilno komisijo vložila tudi Državljanska akcija Sanjska služba. Zbrali so 3100 podpisov, nosilec liste pa je arhitekt Uroš Uršič, je po vložitvi liste povedal Dare Troha iz omenjene akcije.

Poleg Uršiča na listi kandidirajo še David Breskvar, Barbara Ložar, Boštjan Novak, Ksenija Korenjak Kramar, Andreja Korade in Marko Korenjak. Kot je poudaril Troha, je šest kandidatov višje ali visokošolsko izobraženih, en pa je študent. »So običajni ljudje, živijo isto življenje, kot ga živimo vsi, in se ubadajo z istimi težavami, kot vsi, ki živijo v naši državi,« je dodal.

Kandidate so javno izžrebali 13. aprila med tistimi, ki so se prijavili prek spletnega obrazca na Facebooku. Dejal je, da na potek žreba niso prejeli nobenih pripomb. Sedem in ne osem kandidatov pa je na listi zato, ker so storili napako in postavili predolg rok za odločanje kandidatov, ali bodo kandidirali.

Poudaril je, da je z vložitvijo kandidatne liste za njimi šele prva faza tega družbenopolitičnega projekta oziroma eksperimenta. Druga je volilna kampanja, do tretje pa bi prišli v primeru izvolitve njihovega kandidata. Takrat bi poskusili uvesti agoro, torej platformo za posvetovanje in debatiranje s tem predstavnikom njihove liste v EU.

Doslej so z akcijo porabili nekaj več kot 1000 evrov, predvsem za zbiranje podpisov, saj so morali plačati tiste, ki so stali na stojnicah in te podpise zbirali. Tudi volilno kampanjo bodo izvajali z minimalnimi stroški. Načrtujejo, da bodo zbrali okoli 2000 evrov. Prepričani so, da bodo s temi sredstvi zagotovili prepoznavnost kandidatov na spletu in družbenih omrežjih.

Načrtujejo tudi javno predstavitev kandidatov, po vsej verjetnosti bo to naslednji teden. Za plakatiranje in objavo oglasov v medijih pa nimajo denarja, je dodal Troha po vložitvi liste. »Gremo na to, da dokažemo, da se politično kampanjo da speljati tudi z minimalnimi sredstvi, kar tudi je del eksperimenta,« je še povedal.

Poudaril je, da so še pred začetkom samega eksperimenta poiskali pravna mnenja, ali bi za projekt obstajale kakršne koli omejitve, in kot je povedal Troha, jih niso našli. In če bi kakšna omejitev bila, bi se na to že opozorilo, je prepričan, saj da so postali resni akterji. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."