MLADINA

6. 5. 2014  |  Evropske volitve 2014

Zavajanja še okrepila britansko skrajno desnico

Britansko stranko neodvisnosti (UKIP), ki se zavzema za izstop Velike Britanije iz Evropske unije in nasprotuje priseljevanju oz. mobilnosti (predvsem vzhodnih) Evropejcev, bo na prihajajočih evropskih volitvah volilo največ Britancev, kažejo javnomnenjske raziskave. In to kljub temu, da vodi rasistično kampanjo.

Od marčevskih volitev se je odstotek tistih, ki naj bi volili za UKIP s 23 povišal na 31 odstotkov. Glasove stranka pobira tako laburistom kot konservativcem, je poročal EurActiv.

Protievropsko vzdušje med Britanci je spodbudila predvsem dolžniška kriza evroobmočja. Politiki so bolj naklonjeni odvzemanju moči Bruslja in, kot v primeru UKIP, celo izstopu iz Unije, ki da omejuje potencial Otoka.

UKIP je sicer predvolilno kampanjo uradno začel konec aprila, ko so se po angleških mestih pojavili plakati, ki so jih nasprotniki stranke označili za rasistične in zavajajoče.

Nekdanji svetovalec predsednika Evropskega sveta Richard Corbett je v svojem blogu zapisal, da niti en delček trditev stranke UKIP ni resničen, a ker mediji trditve nekritično širijo in ker jih UKIP in konservativci neprestano ponavljajo, jih mnogi volivci dojemajo kot resnične.

V Bruslju ni bilo sprejetih 75 odstotkov vse britanske zakonodaje, kot trdijo v UKIP, ampak le od 6,8 odstotka zakonov in 14,1 odstotka državnih ukrepov, jih je zavrnil. Nasprotno od trditev, da VB Uniji plačuje milijone in v zameno ničesar ne dobi, je navedel podatek Konfederacije britanske industrije, da vsaka angleška družina pridobi 3000 funtov na leto samo zato, ker je VB članica Unije.

Nad plakate so se spravili tudi uporabniki družbenih omrežij, še poroča EurActiv, saj so v stranki UKIP število vseh brezposelnih v Uniji izenačili kar s številom potencialnih imigrantov v Veliko Britanijo.

A stranki to sploh ne škodi, ravno nasprotno. Podpora jim je narasla, in to kljub temu, da so kandidati stranke ženske označili za »kurbe«, javno izražali rasistične in islamofobične predsodke in za poplave okrivili geje.

»Kaže, da so razvili imunost na resnico,« je dejal Peter Hain, dolga leta eden vidnejših laburistov, ki razloge za podporo, ki jo uživa UKIP, vidi v nezaupanju ljudi v vladajoče britanske politike. »Upam, da bo to spodbudilo mobilizaciji »dostojnih« ljudi.«

Vodja UKIP Nigel Farage plakate še naprej brani, češ da so zgolj odsev »krute realnosti, ki jo doživljajo milijoni Britancev, ko se trudijo zaslužiti za preživetje izven westminstrskega balona«. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."