Evropski poslanci brez službe

Tranzicija iz Bruslja v Slovenijo ne bo prehuda

Pred prejšnjimi volitvami je Zofija Mazej Kukovič za volivce tudi repala. Tokrat ne kandidira, na srečo pa ji ostane nadomestilo, okoli 30 tisoč evrov.

Pred prejšnjimi volitvami je Zofija Mazej Kukovič za volivce tudi repala. Tokrat ne kandidira, na srečo pa ji ostane nadomestilo, okoli 30 tisoč evrov.
© Marko Pigac

Po evropskih volitvah, ki bodo čez dobrih štirinajst dni, bosta brez mandata ostala vsaj dva oziroma dve (Zofija Mazej Kukovič in Romana Jordan), če ne celo pet od osmih sedanjih evropskih poslancev iz Slovenije. In Evropska unija bo do njih po izteku mandata še precej bolj radodarna, kot je do poslancev državnega zbora matična domovina, ko ti ostanejo brez funkcije predstavnika ljudstva.

Poslancem državnega zbora, ki na volitvah niso ponovno izvoljeni, šest mesecev oziroma največ leto (če so bili poslanci tri mandate zapored) pripada nadomestilo za brezposelnost v višini 80 odstotkov poslanske plače. Če je povprečna poslanska bruto plača okoli 4200 evrov, to pomeni povprečno mesečno nadomestilo približno 2000 evrov neto.

Evropski poslanci pa so po izteku mandata upravičeni do nadomestila, enakega njihovi plači, in sicer en mesec za vsako odsluženo leto v evropskem parlamentu. Do nadomestila niso upravičeni le, če so izvoljeni v matični parlament ali sprejmejo kako drugo javno funkcijo. Nadomestilo tako prejemajo tudi, če se zaposlijo v realnem sektorju.

Za primer vzemimo že omenjeni evropski poslanki SDS, ki nista bili uvrščeni na kandidatno listo in ne bosta več evropski poslanki, Romano Jordan in Zofijo Mazej Kukovič. Prva je bila evropska poslanka dva mandata, torej deset let, zato bo nadomestilo prejemala deset mesecev. Bruto plača evropskega poslanca, ki je enaka za vse, znaša točno 8000 evrov, kar za slovenske evroposlance po plačanih davkih doma in na tujem pomeni neto okoli 5000 evrov. Jordanova bo tako za slovo od evropske službe dobila 50 tisoč evrov. Mazej Kukovičeva, ki je bila evropska poslanka zgolj dve leti, pa nadomestila ne bo prejemala samo dva meseca, ampak pol leta, saj obdobje prejemanja nadomestila ne more biti krajše od šest mesecev. Prejela bo okoli 30 tisoč evrov.

Nekdanjim evropskim poslancem za čas opravljanja funkcije evropskega poslanca pripada tudi evropska pokojnina, in sicer 3,5 odstotka plače za vsako polno leto opravljanja mandata, a šele od leta 2009, ko veljajo taka pravila. Mazej Kukovičeva bo tako (ko izpolni pogoje za upokojitev) poleg slovenske pokojnine prejemala še sedem odstotkov evropske poslanske plače na mesec oziroma okoli 650 evrov. Romana Jordan pa 17,5 odstotka evropske poslanske plače oziroma 1362 evrov.

Še precej bolje se po izteku mandata godi evropskim komisarjem; to mesto zdaj zaseda Janez Potočnik. Najprej prejmejo nekakšno »odpravnino« v višini zadnje plače, potem pa še tri leta od 40 do 60 odstotkov zadnje mesečne plače, pač odvisno od trajanja komisarske funkcije. Za Janeza Potočnika, če v tretje ne bo komisar, bo to pomenilo mesečno nadomestilo okoli 10 tisoč evrov (sedanja osnovna plača je približno 20 tisoč evrov).

Tudi komisarska pokojnina oziroma dodatek k pokojnini je nekoliko višji kot pri evropskih poslancih, in sicer 4,2 odstotka za vsako leto, za Potočnika bo to 42 odstotkov oziroma dobrih 8000 evrov. Na mesec.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.