Denis Vičič

9. 5. 2014  |  Mladina 19  |  Družba

Zaslužkarstvo z maturo

Visoka naklada, zagotovljeni kupci, višje cene

Vsako leto okrog 8000 dijakov opravlja splošno maturo, katere del je tudi pisanje maturitetnega eseja. Knjige, ki so podlaga za pisanje, vsako leto znova določi maturitetna komisija za slovenščino. Naslovi se redko ponavljajo. Prihodnje leto bodo maturanti morali prebrati Otroštvo Nathalie Sarraute in Otroške stvari Lojzeta Kovačiča. Izdala ju bo Mladinska knjiga. Namesto da bi bila romana cenejša od drugih izdaj, saj ima založba dejansko zagotovljene kupce knjig, bosta dražja: žepne izdaje navadno stanejo do 17 evrov, maturitetni knjigi pa bosta na voljo za skoraj 25 oziroma 28 evrov.

Kot je poročal Dnevnik, so z Gimnazije Bežigrad o lahkem zaslužku založb na račun dijakov obvestili ministrstvo za izobraževanje. »Založniki pri nas vedno poudarjajo, da so knjige pri nas tako drage zaradi nizke naklade. Torej bi morala biti romana, ki bosta izšla v razmeroma visoki nakladi, cenejša, ne pa dražja,« je v imenu gimnazije zapisala knjižničarka Savina Zwitter.

Kot primer je navedla ponatisnjeno uspešnico Harry Potter in Princ mešane krvi, »ki stane 16,99 evra, pa čeprav je roman ilustriran, kar pomeni dodatne stroške, izšel pa je v skromni nakladi 1000 izvodov«. Pozivu, naj ministrstvo poskrbi, da bodo dela cenovno dostopnejša, so se pridružili tudi iz Sindikata vzgoje in izobraževanja (SVIZ) in takšno zaslužkarstvo označili za povsem nesprejemljivo.

Iz Mladinske knjige odgovarjajo, da je bila cena Otroštva že pred 15 leti 5000 tolarjev oziroma današnjih 21,6 evra, cena romana Otroške stvari, ki ga je leta 2003 izdala založba Beletrina, pa 27,95 evra. Ministrstvo je tržni inšpektorat že prosilo za presojo realnosti višine cene knjig.

Služenje na račun šolarjev, dijakov in študentov sicer ni novost. »Že ko sem bil kot član uredništva Mladine, ki je takrat delovala pod pokroviteljstvom Mladinske knjige, član delavskega sveta, smo se pogovarjali o knjigah z razliko v ceni. To so različni priročniki, dokaj gotov vir zaslužka pa so bili že takrat učbeniki in drugo šolsko gradivo,« pravi dr. Darko Štrajn, filozof s Pedagoškega inštituta v Ljubljani.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.