Klemen Košak

9. 5. 2014  |  Mladina 19  |  Ekonomija

Cenejši raznašalci

Še ena racionalizacija

Dnevnik ima tako kot vsi tiskani mediji težave z zniževanjem naklade, zato skuša zmanjšati stroške tudi pri raznašanju svojih edicij. Konec januarja je sklenil pogodbo z družbo Izberi, d. o. o., ki je v lasti Dela, d. d., in razvaža številne tiskane medije, februarja pa je prekinil sodelovanje s svojimi 308 raznašalci. Vodja razvoja pri Dnevniku Aleksander Bratina pravi, da so želeli s prenosom distribucije racionalizirati poslovanje, zagotoviti stabilnejšo in nemoteno distribucijo ter posel čim številnejšim raznašalcem.

Štiri petine raznašalcev, ki so dostavljali Dnevnik, so že prej delale tudi za Izberi in še naprej razvažajo Dnevnik. Njihove plače so se znižale tudi za več kot tretjino, ker jim Izberi za dostavljeno edicijo plača manj kakor Dnevnik, trdi David Švarc iz Zveze svobodnih sindikatov. »Nekaterim pa se je povečala obremenitev in zato plača, vendar ne sorazmerno.«

Sindikati so v pogajanjih s podjetjem Izberi dosegli, da so raznašalcem tarife po tretjinskem znižanju za dostavljeni izvod zvišali za malenkostnih šest odstotkov, nadomestilo za gorivo pa za četrtino. Švarc, ki pričakuje, da bo ta dogovor spoštovan, vseeno ni zadovoljen.

Sedeminšestdeset raznašalcev je prej delalo samo za Dnevnik in izmed teh jih je 20 želelo delo nadaljevati v družbi Izberi, a se to ni uresničilo. »Sporno je bilo predvsem, da bi moral z njimi podpisati pogodbe o sodelovanju, tako da bi jim ostale primerljive količine in zaslužek, kot so ga prej dobili od Dnevnika,« razlaga direktor podjetja Izberi Slavko Bogataj. Če bi ugodil tej zahtevi, bi bili »sedanji raznašalci v neenakovrednem položaju, ker bi bili novi za isto delo plačani več«.

Če dogovora ne bo spoštovan, ni izključeno ni niti, da bodo raznašalci podjetja Izberi, ki so prej delali za Dnevnik, bojkotirali razvoz Dnevnikovih edicij. Trdijo, da so solidarni z brezposelnimi nekdanjimi sodelavci in da manj zaposlenih pomeni večjo obremenitev.

Vsekakor pa je ta racionalizacija pomeni poslabšanje razmer za delavce. A drugi mediji Dnevniku težko kaj očitamo. Izberi raznaša edicije še štirinajstih slovenskih podjetij, med njimi Mladino.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.