Stanka Prodnik Božič

9. 5. 2014  |  Mladina 19  |  Kultura  |  TV

Odstrel ogroženih

Medvedi in ostala zverjad

Nekoliko žalostna, a ponosna

Nekoliko žalostna, a ponosna
© TVS

Alenka Bratušek je mož beseda. Če je nočejo za predsednico v stranki, bo odstopila tudi kot predsednica vlade, to je obljubila in izpeljala, kljub pritiskom. Očitno je je precej več v hlačah kot tistih, ki se kljub ovadbam ali celo obsodbam še naprej nemoteno obnašajo kot samodržci.

Ob slovesu je premierka državljane in na koncu še posebej državljanke nagovorila prek teve ekranov. Pri tem ji je pogled neslo nekoliko na desno; očitno je bilo tam ob kameri besedilo, ki ga je brala. Tako je ves čas nagovora vzbujala vtis, da nam ne more pogledati naravnost v oči, za kar sicer – spet v nasprotju z nekaterimi – nima nobenega razloga.

Slišali in tudi opazili smo, da se poslavlja nekoliko žalostna, ker ji ni uspelo dokončati dela, a ponosna, da je bila prva ženska na čelu vlade pri nas. Svoj nagovor je končala z udarno apostrofo sodržavljankam, »Drage Slovenke! Naš čas šele prihaja!«. Upajmo, da res.

Prihaja pa tudi Gašparju Gašparju Mišiču. Na posnetku z minulega kongresa Pozitivne Slovenije smo lahko izvedeli za njegove mokre sanje: če bi to državo skupaj vodili Popovič, Janković in njegova malenkost malenkost, bi bilo vsem boljše. Definitivno vsaj njim trem.

Očitno je pri nas politična zverjad precej bolj zaščitena od medvedov. V zadnjem tednu smo namreč izgubili štiri že tako ogrožene kosmatince. Trije od njih so na postojnskem končali pod vlaki, četrtega, ki je bil pravzaprav medvedka, so k poslednjemu počitku spravili na osrednjem vadišču slovenske vojske na Počku.

Tam na vojaški vaji znanje v streljanju izmenjuje več kot 700 ameriških in slovenskih vojakov. Naši soldati so srečanj z medvedom vajeni, Američani pa teh izkušenj nimajo. Očitno so se bali, da bi ga lahko kdo od kavbojev ustrelil in bil obtožen krivolova, zato je Agencija za okolje po hitrem postopku v enem dnevu izdala odločbo za odstrel.

V zbrane kamere in mikrofone je Miha Škerbinc, poveljnik prve brigade Slovenske vojske, sicer zatrjeval, da odstrel medveda ni v nobenem kontekstu povezan z omenjeno vojaško vajo. Kdo je bil junak in s kakšnim orožjem je eliminiral dvoletno medvedko, ni povedal.

O opremljenosti vojske pa je Slavko Bobovnik sicer v ponedeljkovih Odmevih po vojaško strogo spraševal odhajajočega obrambnega ministra Romana Jakliča. Ta se je pohvalil, kako mu je, če nič drugega, uspelo v pogon spravil vse vojskino železje, od falcona do vojaške ladje Triglav, ki je bila zasidrana v koprskem živilskem terminalu, dokler je niso poslali na človekoljubno misijo v italijansko Lampeduso.

Prav v ponedeljkovih novicah smo lahko občudovali zadnji primer oživljanja vojskinega železja. 10 milijonov evrov vredna vojaška mobilna bolnišnica Rolo 2 je leta trohnela v skladišču, zdaj pa so jo postavili na dvorišču bolnišnice Jesenice, kjer bo med drugim služila kot začasna urgenca, dokler ne zgradijo nove. Res, sama sreča, da imamo tako dobro opremljeno in tako humano vojsko.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.