Damjana Kolar

 |  Kultura

Filmska zgodba o zgodovinskem popotovanju čez avstralsko puščavo

V Kinodvoru bo 21. maja ob 20.30 premiera biografske pustolovske drame Poti, ki govori o zgodovinskem popotovanju Robyn Davidson čez avstralsko puščavo. Intimna zgodba, ki je bila leta 1978 objavljena v reviji National Geographic, je umeščena v enega najbolj divjih, neusmiljenih in najlepših kotičkov sveta. Po projekciji bo sledil pogovor, na katerem bosta sodelovala: Arne Hodalič (fotograf, fotoreporter in urednik fotografije pri reviji National Geographic Slovenija) in Meta Krese (moderatorka).Več>>

Robyn Davidson, naveličana hrupnega življenja v mestu, se sredi sedemdestih let odloči, da bo sama prehodila 2700 kilometrov dolgo pot čez avstralsko puščavo. Na poti, kjer naj bi jo spremljali le zvesti pes Diggity in štiri kamele, ima en sam cilj: doseči obalo Indijskega oceana. Po dveh letih priprav in dela na kameljih farmah mora samo še najti način, kako bo prišla do denarja za odpravo. Revija National Geographic je pripravljena sponzorirati njeno pustolovščino pod pogojem, da privoli v občasne obiske njihovega fotografa Ricka Smolana. 

"Nekateri nomadi so doma povsod, drugi niso doma nikjer. Jaz sem bila ena slednjih," je izjavila Davidsonova, ki je o svoji pustolovščini napisala tudi knjigo Tracks, ki je postala mednarodna uspešnica in se uvrstila med klasike popotniške literature. Knjiga je bila prevedena v osemnajst jezikov, avtorica pa je zanjo kot edina ženska v zgodovini prejela prestižno književno nagrado Thomasa Cooka.

Filmsko mojstrovino, ki je celo bolj aktualna kot v času izida knjige, je režiral John Curran, v glavni vlogi pa je nastopila Mia Wasikowska. "Čudovito narejena pustolovska saga ne uspe le ujeti krutosti in divje lepote popotovanja, ampak hkrati zariše subtilno pot v samo srce te nadvse netipične raziskovalke,” je za Variety zapisal Justin Chang.